Ви тут:
Суспільство Україна 

Рада Європи та ЄС і наступного року підтримуватимуть редакції газет у процесі реформування

Рада Європи та ЄС і наступного року підтримуватимуть редакції газет у процесі реформування

Підтримувати редакції комунальних і державних газет, які перебувають у процесі реформування, і надалі планує ЄС та Офіс Ради Європи в Україні. Про це ішлося під час щорічної координаційної платформи Програми співпраці ЄС і Ради Європи «Партнерство заради належного врядування» для країн Східного партнерства, що пройшла у Києві 10 листопада.

Як зазначила керівник проекту «Свобода медіа в Україні» Сюзанна Мнацаканян, допомога редакціям надаватиметься й надалі: 
– Ми передбачили і методичну підтримку окремим редакціям, і аудит процесів реформування, а також сприятимемо тому, щоб позитивний досвід тих, хто реформувався, на місцях передавався іншим редакціям, – прокоментувала вона. 
 
Як повідомляє служба інформації НСЖУ, проект «Свобода медіа в Україні» триває з початку 2016 року. Його основні завдання – це, зокрема, посилення незалежності та ефективності органів, що відповідають за регулювання сфери мовлення; підтримка імплементації Закону «Про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні» відповідно до стандартів РЄ та інших європейських стандартів; підтримка завершення реформи комунальних друкованих ЗМІ та розвиток медіа громад;  підтримка ухвалення й імплементації Закону «Про аудіовізуальні послуги»; зміцнення  потенціалу засобів масової інформації громад; розробка експертних рекомендацій з реформи комунального ТБ та радіо.
 
У рамках проекту проведено низку заходів і підтримано такі важливі напрями медіагалузі, як прозорість власності ЗМІ, функціонування громадських медіа, мовлення громад, реформування комунальної і державної преси тощо. 
 
Голова НСЖУ Сергій Томіленко відзначив важливий внесок Ради Європи та ЄС в Україні, особливо щодо роздержавлення преси. 
 
– Саме Рада Європи і ЄС підтримали розробку методичних рекомендацій щодо процедур роздержавлення, яку здійснили фахові медіаюристи, а нині реалізується програма регіональних семінарів для редакторів, за участі кваліфікованих тренерів. Далі – третій, фінальний, рік роздержавлення газет. І підтримка надійних партнерів важлива для 500 місцевих газет, у яких реформування ще попереду, – наголосив Сергій Томіленко.
Перейти до вмісту