Ви тут:
Економіка Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

#ProZorro: у Полтаві відбувся навчальний семінар для замовників (ФОТО)

#ProZorro: у Полтаві відбувся навчальний семінар для замовників (ФОТО)

Сьогодні у Полтавській ОДА, за сприяння фахівців регіонального центру компетенцій ProZorro, відбувся навчальний семінар для замовників з «Попередження помилок при проведенні публічних закупівель».

Під час семінару, спікери розповіли про уникнення помилок при плануванні закупівель, складанні замовником тендерної документації, кваліфікації учасників закупівлі та укладанні договору.

Також замовників навчали перевіряти інформацію про учасників у відкритих державних реєстрах та за допомогою інших електронних ресурсів.

За словами директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Інни Іщенко, актуальність проведення чергового практичного семінару стосовно організації електронних торгів в системі ProZorro, обумовлена необхідністю забезпечення економії бюджетних коштів, зменшення рівня корупції, підвищення довіри бізнесу в сфері державних закупівель та прозорості проведення торгів.

– Сьогодні ми вчергове зібралися, задля того, аби ще раз поговорити про систему електронних публічних закупівель, якою ми користуємося більше року. І можемо стверджувати, що це та система, яка дозволяє більш прозоро, відкрито та зі здоровою конкуренцією проводити тендерні закупівлі та сприяти економії державних коштів, – розповіла Інна Іщенко.

Вона зазначила, що з початку року в системі ProZorro проведено близько 32 тисяч процедур закупівель, очікувана вартість яких 15,3 млрд грн, а економія державних коштів склала 505,5 млн грн. Кількість організаторів закупівель становила 1300, а учасників торгів – 8300.

– Це свідчить про ефективне здійснення закупівель. Разом з тим, цьогоріч ми зіштовхнулися з багатьма проблемами, які пов’язані із використанням коштів державного фонду регіонального розвитку. Багато із замовників — це і сільські ради і структурні підрозділи міських рад, не можуть вчасно, якісно проводити оформлення тендерних процедур, і таким чином, вчасно реалізовувати проект. Зривають тендерні торги першого разу, другого разу, не встигають заключити договори з підрядниками, і не освоюють кошти. Тому, проведення таких семінарів дуже ефективне, – наголосила Інна Іщенко.

Координатор центру компетенції Prozorro в Полтавському регіоні Поліна Колганова розповіла, що подібні заходи організація безкоштовно проводить з березня цього року.

– Ми проводимо семінари в області для замовників, учасників і ЗМІ. Сьогодні у нас захід для замовників, тут зібралися більше 100 представників бюджетних установ. Серед них є і досвідчені замовники, і ті, хто має небагато досвіду. Ми говоритимемо про планування, про електронні ресурси, які є на сьогодні та можуть бути використані. Мета заходу — професіоналізація замовників. Є у нас система, яка успішно працює, але ще необхідно, аби були фахівці, які б вміли правильно нею користуватися, – сказала Поліна Колганова.

На заході були присутні представники райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад , комунальних установ області, закладів охорони здоров’я та освіти.

Учасники семінару в режимі діалогу мали чергову нагоду обговорити особливості діяльності системи, знайти відповіді на питання, які виникають в процесі роботи.

Довідково: Проект здійснюється ДП «Прозоро» за підтримки МФ «Відродження», проекту USAID, UK aid та Фонду Євразія “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» та Transparency International Україна».







Перейти до вмісту