Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Сьогодні зі святом вітають машинобудівників та глухих людей

24 вересня   – Міжнародний день глухих International Deaf Day, що відзначається щорічно в останню неділю вересня.

Це свято покликане підвищити поінформованость міжнародного співтовариства про проблеми, з якими щодня стикаються глухі люди. За статистикою, порушеннями слуху страждає кожна дев’ята людина. Його втрачають в результаті травми, хвороби чи вроджених пороків.

На планеті 2500 мов. Але є й ще одна форма спілкування, останнім часом все більше і більше цікавить вчених, — мова погляду й жестів.

Всесвітня федерація глухих (ВФГ), яка сьогодні об’єднує 132 національні організації всіх п’яти континентів, в 1950-і роки для обслуговування міжнародних заходів глухих, тобто конгресів, симпозіумів, конференцій, у тому числі і спортивних, розробила Жестуно — систему жестів.

Чимало чудових і великих особистостей були глухими: П’єр де Ронсар — поет епохи Відродження, якого називали «принцом французьких поетів», був прекрасним фехтувальником і танцівником.  Віктор Гюго — автор «Собору Паризької Богоматері». Людвіг Ван Бетховен — видатний композитор. Антоніо Станьоли —   італійський художник, Клод-Андре Ясен — видатний скульптор, Жан-Жак Руссо —  філософ і письменник.

В даний час різними порушеннями слуху страждає близько 650 мільйонів осіб.

Крім того, цього дня, 24 вересня, всіх працівників машинобудування вітають з професійним святом.

Продукція машинобудівників Полтавщини користується значним попитом на міжнародних ринках. Практично в усіх галузях машинобудування Полтавщина займає провідне місце. Відоме єдине в Україні підприємство по випуску промислових машин для зшивання хутра “Легмаш”, а вироби з маркою “АвтоКрАЗ” та  інших підприємств стали візитними картками  не лише в Україні, а і в усьому світі.

Перейти до вмісту