Ви тут:
Прес-релізи 

Зарплата в «конверті»? Подумайте про наслідки

Зарплата в «конверті»? Подумайте про наслідки

Складне сьогодення підштовхує багатьох роботодавців до «тіньових» схем виплати заробітної плати своїм працівникам. Всім добре відомі випадки, коли підприємство офіційно сплачує своїм працівникам мінімальну заробітну плату та неофіційно решту заробітної плати працівник отримує «в конверті». Така схема, на перший погляд, могла б задовольнити всіх: і працівника, який сумарно отримує гідну заробітну плату, і працедавця, який уникає зайвих, на його погляд, витрат і державу, яка щось отримує у вигляді податків з тієї невеличкої офіційної частки доходів громадян.

Така схема взаємовигідна тільки на перший погляд, поглянемо на неї з іншого боку.

Що стосується найманих працівників то ми хочемо допомогти у прийнятті правильного рішення, розповівши про «чорну» та «білу» зарплати те, чого робітнику не роз’яснить жоден роботодавець.

«Плюси» заробітної плати «по – чорному»:

1.​ Коли взагалі немає ніяких заробітних плат, працівники радіють зарплатам «у конвертах», а також «чорна» зарплата, як правило, більша офіційної. Та й податків з доходів ви не платите.

2.​ Про неї простіше домовитися, її простіше отримати. Вона зручна для роботодавця, тому що зарплата «в конверті» робить підлеглого просто «шовковим».

3.​ Зовсім не подобається працювати – можете піти, коли захочете. Правда якщо звільнять, суд навряд чи допоможе. Та й у центрі зайнятості не станете на облік.

«Мінуси» заробітної плати «по – чорному»:

1. Офіційно ви ніде не працюєте. У податковій можуть виникнути до вас запитання.

2. Вам не зараховується трудовий стаж. У вас немає гарантованого розміру заробітної плати (зокрема, розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки і заохочувальних виплат).

3. У вас немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника:

​ права на відпустку, зокрема додаткову і без збереження зарплати, відпустку по вагітності та пологах;

​ права на оплату листа непрацездатності;

​ права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах;

​ права на скорочений робочий день, тиждень якщо ви працюєте в шкідливих умовах;

​ права не працювати у вихідний та святковий день;

​ права не залучатися до надурочних робіт без вашого бажання;

​ права на охорону праці;

​ права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

​ права на гарантії за колективним договором .

4. Вас можуть звільнити у будь-який момент без вихідної допомоги.

5. Ви будете отримувати мінімальну пенсію за віком.

6. Кредит у банку не візьмете. Та й мало куди може знадобиться довідка про реальні доходи (наприклад, в посольство іноземної держави).

Якщо умови оплати праці не обумовлені в трудовому договорі, їх виконання або невиконання визначається тільки особистим ставленням керівника до конкретної людини.

Багато працівників радіють грошам без вирахувань за «темними» відомостями і не замислюються, що роботодавець не турбується про високий рівень доходів свого персоналу, а паразитує на їх становищі.

Небезпека тіньової зарплати, як і тіньової зайнятості полягає не тільки у тому, що бюджет недоотримує кошти, а й у тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної заробітної плати.

Державна податкова інспекція у м. Полтаві ще раз звертає увагу громадян, що пенсій у «конвертах» не буває!

Сектор організації роботи Державної податкової інспекції у м. Полтаві

Перейти до вмісту