Ви тут:
Суспільство традиції Україна 

Пророка Іллі: хто потрапив у цей день під дощ, той запасся здоров’ям на весь рік

Пророка Іллі: хто потрапив у цей день під дощ, той запасся здоров’ям на весь рік

Ільїн день відзначається щороку 2 серпня, є великим святом. Назване воно на честь пророка Іллі. Як і будь-яке інше церковне свято, Ільїн день має свої традиції, особливості, а також деякі заборони.

Ревного захисника християнської віри Іллю шанують і звертають до нього молитви. В день пам’яті пророка не дозволяється працювати, традиційно проводять богослужіння і молитви, готують багаті частування.

Головна заборона цього дня – купатися у водоймах. Повір’я говорить, що коли Ілля вирушив на небо в колісниці, то кінь втратив підкову з копита. Нібито та підкова охолодила воду. Тому, купаючись на Іллю в водоймах, можна застудитися.

З давен наші предки вважали, що не можна в цей день випускати на вулицю домашніх улюбленців, а якщо тварина все ж втекла на вулицю, назад не впускати. Вважається, що в цей день в звірів вселяється нечисть, яку всіляко винищує Ілля своїми блискавками.

Загалом у народі цей день вважається стиком двох сезонів, закінчується тепле літо і починається осіння прохолода. До цього дня обов’язково закінчують сінокіс і потім переходять до жнив.

«Хто потрапив у цей день під дощ, той запасся здоров’ям на весь рік». Дощова вода у цей день незвичайна, вона здатна вилікувати і змити з людини негаразди. Якщо в Ільїн день іде дощ з грозою, то на дощову воду збирають і зберігають, використовуючи її як цілющу.

Але під час дощу 2 серпня не можна шуміти, кричати, бігати, стояти під деревом (особливо небезпечно бути під сосною з двома верхівками), стріляти, перебувати у воді. Треба перечікувати грозу в будинку, старанно замкнувши двері і закривши вікна. Найкраще в цей час помолитися до святого з проханням про захист і поставити перед іконами запалені свічки, перехрестити себе і все навколо. На голові під час молитви має бути хустка.

У полі та на городі не працювали, так як зусилля будуть марними — вважалося, що урожай може згнити, плоди і листя опадуть і зів’януть, сіно згорить, худобу загризуть вовки. Зате можна займатися пасікою, так з бджолиного воску робляться церковні свічки. Якщо нечиста сила ризикне сховатися у вулику, то Ілія не направить туди свою вогненну стрілу, пасіка не постраждає.

Народні прикмети на 2 серпня

Глухий грім на Іллю віщує невеликий дощ, і навпаки, сильна злива почнеться, якщо на Іллю чути гучний грім

Безперервно грім гримить – чекай сильного граду

Дощ на Іллю віщує хороший врожай зернових у наступному році

Не можна їсти суницю після Дня Іллі – інакше засипати станеш

За матеріалами інтернет-видань.

Перейти до вмісту