Ви тут:
Медицина Суспільство 

Правила поведінки під час зустрічі із плазунами та надання першої медичної допомоги у разі укусу

Правила поведінки під час зустрічі із плазунами та надання першої медичної допомоги у разі укусу

В останні роки збільшилася чисельність плазунів в природі, низький рівень знань як дітей, так і дорослих про тварин цієї групи та небезпеки, пов’язаної з можливими зустрічами з цими тваринами під час відпочинку на природі, а також в зв’язку з початком сезону літніх відпусток та канікул, райдержадміністрація нагадує правила поведінки під час зустрічі з  плазунами та надання першої допомоги у разі укусу.

Небезпека найчастіше підстерігає нас у сільській місцевості або на відпочинку у лісі, на річці, в туристичних походах, на дачних ділянках. Зазвичай змії самі не нападають на людину, і кусають у випадках самозахисту, коли людина  випадково наступає на них, хапає рукою разом з травою, переслідує їх.

Якщо Ви побачили змію, в будь-якому разі не намагайтеся її вбити. Не робіть різких рухів. Потихеньку обійдіть змію: так краще і для вас і для неї. Якщо Ви вже вкушені, насамперед не панікуйте та визначте, чи була змія отруйною. Це можна зробити двома способами:

1. По виду змії, наприклад у вужа на голові два помаранчеві плями.

2. По укусу: отруйна змія залишає два сліди, схожих на проколи, а неотруйна один слід з нерівними, зигзагоподібними краями.

Укуси змій надзвичайно небезпечні для життя людини, тому важливо вміти швидко і правильно надати першу долікарську допомогу. Дуже важливо покласти потерпілого в горизонтальне положення, знерухоміти пошкоджену кінцівку, яку треба зафіксувати шинами або іншими підручними матеріалами (ногу прив’язати до другої ноги, руку підв’язати на косинку), протерти місце укусу чистою вологою серветкою, щоб зняти отруту зі шкіри. В жодному разі не можна відсмоктувати отруту ротом, накладати джгут, робити розрізи, надрізання, припікання в ділянці укусу, тому що вони сприяють посиленому всмоктуванню отрути. Необхідно забезпечити потерпілому повний спокій, дати багато пити (міцний чай, кава тощо). Застосування спиртних напоїв може тільки погіршити стан потерпілого.

Найголовніше – людину, укушену отруйною змією, якнайшвидше доставити до медичного закладу, для надання лікарської допомоги, особливо це стосується дітей, які найважче переносять ураження зміїною отрутою. При цьому треба знати, що протизміїна сироватка вводиться лише в лікувальних закладах і під контролем лікаря.

Перейти до вмісту