Ви тут:
Суспільство Україна 

Порошенко підписав Закон “Про Конституційний Суд”: Це суттєво підвищить рівень захисту конституційних прав громадян

Порошенко підписав Закон “Про Конституційний Суд”: Це суттєво підвищить рівень захисту конституційних прав громадян

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про Конституційний Суд України», який був прийнятий Верховною Радою 13 липня.

Глава держави наголосив, що підписаний документ є складовою частиною судової реформи, яка спрямована на забезпечення права громадян України на справедливий суд.

Президент відзначив дві принципові новації Закону.

«Абсолютно прозорий конкурсний відбір кандидатів в судді до Конституційного суду», – підкреслив Глава держави. Президент зазначив, що кожен матиме можливість ознайомитись з тим чи іншим кандидатом.

Інша новація полягає у можливості будь-якої юридичної (за виключенням представників держави або місцевого самоврядування) чи фізичної особи подати скаргу до Конституційного суду. Глава держави зауважив, що ніколи в історії України не забезпечувалось це право звичайному українцю.

«Якщо людина, пройшовши розгляд своєї справи в звичайних судах, вважає, що закон, який був застосований при ухваленні рішення щодо неї, є неконституційним, то вона не має більше шукати народних депутатів чи Президента. Вона отримає нарешті право безпосередньо звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою. І суд має розглянути і винести відповідне рішення», – підкреслив Глава держави.

Президент наголосив: «Вважаю, що це суттєво підвищує рівень захисту конституційних прав і свобод громадян». Петро Порошенко подякував депутатам за підтримку президентських пропозицій, врахованих у відповідному Законі.

Перейти до вмісту