Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Непрацючі малозабезпечені Полтавської області можуть стати бізнесменами, завдяки проекту “Рука допомоги”

Непрацючі малозабезпечені Полтавської області можуть стати бізнесменами, завдяки проекту “Рука допомоги”

Учасники проекту Міністерства соціальної політики отримують нову роботу та кошти на власний бізнес.

Щороку в Україні більшає кількість працездатних безробітних людей, які одержують соціальну допомогу від держави. Не менш важко знайти нову роботу чи заново побудувати свій бізнес тим, хто через конфлікт на сході країни залишили свій дім і стали внутрішньо переміщеними особами, повідомляють в ОДА.

Людина, яка отримує соціальну допомогу та тривалий час не може знайти роботу, втрачає мотивацію до праці і відчуває себе в життєвому тупику, звідки не бачить жодного виходу. Це проблема для багатьох країн світу – довготривалі безробітні не прагнуть повернення на ринок праці, багато з цих людей втрачають соціальну активність і звикають жити на державну допомогу чи випадкові заробітки. У розвинених країнах створюються системи стимулів для повернення таких людей до активної праці. Тепер цей процес почався і в Україні: держава та світова спільнота готові підтримати тих, хто хоче вийти зі стану бідності, і готовий для цього діяти – створити власний бізнес або знайти роботу.

Полтавська – одна з трьох областей, у якій Міністерство соціальної політики при підтримці Світового банку реалізує пілотний проект «Рука допомоги», який допомагає непрацюючим малозабезпеченим та ВПО повернутися на ринок праці.

Незважаючи на те, що проект стартував у повній мірі лише у квітні, перші учасники вже повернулись на ринок праці. Так, близько 100 довготривалих безробітних з Полтавської, Харківської та Львівської областей – влаштувались на роботу, ще стільки ж – беруть участь в оплачуваних громадських роботах. А 14 учасникам проекту вже затверджено бізнес-плани для отримання фінансової допомоги на відкриття власної справи.

Так, молода матуся Ольга Онуляк, що живе у місті Сколе на Львівщині, завдяки пілотному проекту отримає безвідсоткову фінансову допомогу у 64 тисячі гривень на відкриття власної піцерії.

«Я дуже хотіла відкрити саме піцерію, але життя склалося інакше – вийшла заміж, народила донечку і мала за нею доглядати. Протягом трьох декретних років ми з чоловіком отримували допомогу як малозабезпечені, але нас це не влаштовувало, розуміли – в цьому немає перспективи. У квітні 2017 року ми дізнались про пілотний проект «Рука допомоги» в районному управлінні соцзахисту, написали заяву. Після консультацій я зрозуміла, що настав час втілювати мрію у життя», – говорить Ольга.

Учасниця  проекту розробила бізнес-план, який затвердила комісія, створена при обласній держадміністрації, і невдовзі вона стане підприємцем та позбудеться ярлика малозабезпеченої.

«Цей проект допоміг мені розпочати власну справу, повірити, що все можливо, що треба мати бажання, працювати і все вийде. Я дуже рада, що зможу сама забезпечити свою сім’ю, заробити стабільний дохід та позбавитися статусу малозабезпеченої.  Хочу йти вперед, розвивати свою справу і досягти високих результатів», – поділилася учасниця проекту.

Проект «Рука допомоги» розрахований також і на переселенців. Подружжя із Горлівки, що проживає зараз у Харкові, наприклад, отримає 128 тисяч на двох, щоб налаштувати виробництво квашеної капусти.

«Ми вдома виготовляли капусту на продаж, і це почало приносити хороший прибуток. Але споживачі почали запитувати такі обсяги продукції, що впоратися нам своїми силами і без обладнання не можливо», – розповідає учасниця проекту Світлана Толпінцева.

Вони з чоловіком звернулись до центру зайнятості за безвідсотковою фінансовою допомогою для придбання обладнання, необхідного для ведення підприємницької діяльності.

«Ми написали заяви, підготували бізнес-плани, які затвердила комісія з реалізації проекту, створена при облдержадміністрації. На наше щастя отримали схвалення на виплату фінансової допомоги в розмірі 128 тисяч гривень на двох», – ділиться учасниця проекту« Рука допомоги».

У Полтавській області наразі також активно йде прийом заявок до участі у проекті «Рука допомоги», а місцеві управління з питань соціального захисту населення та центри зайнятості допомагають потенційним учасникам скористатися шансом від держави та повернутися на ринок праці.

Перейти до вмісту