Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині вперше відбувся “Гелон-фест”

На Полтавщині вперше відбувся “Гелон-фест”

Етнофестиваль «Гелон-фест» провели в Більську Котелевського району. І це перший із заходів, запланованих до Дня прапора та Дня Незалежності України.

Валерій Головко відкрив фестиваль

Відкрив фестиваль голова Полтавської ОДА Валерій Головко. На його думку, таких заходів потрібно проводити якомога більше:

Такими заходами ми відстоюємо свої цінності, згадуємо історію. Про дослідження знають не лише на Полтавщині чи в Україні, про Більське городище знають у всьому світі. Ця земля благодатна. Я гордий за те, що Полтавщина вкотре доводить свій статус культурної столиці України. Однозначно ми розвиватимемо археологію на Полтавщині. Це одне із пріоритетних завдань. Ми розробимо відповідну програму.

Місце проведення та назва фестивалю не випадкові. Більське городище науковці ототожнюють зі скіфським містом Гелон. Існувало воно впродовж 500 років VIII–IV століття до нашої ери. Вже багато років археологи досліджують Більське городище та місце поховання скіфів. Та саме цей рік науковці називають особливим. Цьогоріч їм вдалося розкопати унікальні та найцінніші речі за всю історію дослідження.

Цьогоріч ми розкопали золоті бляшки, бронзове дзеркало із зображенням пантери, шкіряний пояс із бронзовими виробами на ньому, елементи зброї, сагайдачний набір, прикрашений золотими пластинами, цілу грецьку амфору, глиняний глечик, останки кістяків людей і коня. Усім знахідкам близько 2,6 тисячі років, — розповів директор історико-культурного заповідника «Більськ» Полтавської облради Ігор Корост.

Самі ж знахідки на «Гелон-фесті» не презентували. Проте, ознайомитися зі скіфськими традиціями, культурою та побутом на святі можна було. Передати атмосферу того часу допомагали актори. Відповідно одягнені, вони зустрічали гостей свята.

Ми намагалися якомога точніше відтворити одяг, який носили скіфи. Це їхній парадно-військовий наряд. А також зброю луки, списи, кинджали, мечі, — додав Ігор Корост.

Цьогоріч етнофестиваль «Гелон-фест» проводять вперше. Проте, організатори планують зробити його щорічним.

Це унікальне, дивовижне місце. Воно має величезне значення в історії людства. І ми хочемо, щоб якомога більше людей про нього дізналося. Адже не лише в Італії та Єгипті є історичні місця, а й в нас також. Більське городище має стати ще одним брендом Полтавщини, — наголосив начальник управління культури Полтавської ОДА Геннадій Фасій.

Фестиваль хоч і одноденний, але мав насичену програму. Гарний настрій гостям свята дарували полтавські симфонічний та камерний оркестри, заслужений ансамбль пісні та танцю «Лтава», а також артисти музично-драматичного театру імені М. Гоголя та академічного театру ляльок. Відвідувачі залишилися задоволеними.

Тут дуже цікаво. Програма фестивалю чудова. Мені дуже подобається. Неодмінно «Гелон-фест» потрібно проводити щороку, — зазначала відвідувачка фестивалю Любов Сторожик.

Також на фестивалі можна було смачно поїсти та придбати на ярмарку вироби хенд-мейд – вишиванки, картини, ляльки-мотанки, глиняний посуд, солом’яні капелюхи, прикраси, сувеніри. І все — з натуральних матеріалів.

Неймовірної краси тут представлені вироби – все таке яскраве, витончене, аж все придбати хочеться. Я завжди знала і постійно переконуюся, що на Полтавщині дуже талановиті майстри. Взагалі, атмосфера на святі — чудова. Рада, що приїхала, — поділилася враженнями відвідувачка фестивалю Лідія Руденко.

Також на «Гелон фесті» можна було долучитися до різноманітних майстер-класів, взяти участь у конкурсах та насолодитися фаєр-шоу. А для дітей працювали атракціони: надувна гірка, батут та інші.

Перейти до вмісту