Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині реалізується пілотний проект, за яким малозабезпечені громадяни матимуть змогу працевлаштуватися

На Полтавщині реалізується пілотний проект, за яким малозабезпечені громадяни матимуть змогу працевлаштуватися

Міністерство соціальної політики України, у рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» за підтримки Світового банку розпочало пілотний проект з працевлаштування безробітних одержувачів державної соціальної допомоги та внутрішньо переміщених осіб. Про це говорили сьогодні на засіданні комісії ОДА щодо вирішення питань реалізації пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб.

Полтавська область одна з трьох, у якій реалізують пілотний проект «Рука допомоги». Незважаючи на те, що він стартував у повній мірі лише у квітні, перші учасники вже повернулись на ринок праці.

— Близько 100 довготривалих безробітних з Полтавської, Харківської та Львівської областей — влаштувались на роботу, ще стільки ж — беруть участь в оплачуваних громадських роботах, — розповів заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Головна мета проекту, за його словами, вивести малозабезпечені сім’ї та внутрішньо переміщених осіб зі стану бідності шляхом допомоги у працевлаштуванні або у започаткуванні власної справи. Проект дасть можливість безробітним взяти на себе відповідальність за власну долю і долі своїх сімей. А управління соціального захисту населення і центри зайнятості нададуть їм всебічну адміністративну та юридичну допомогу.

— Для реалізації проекту в області прийнято розпорядження голови облдержадміністрації, яким затверджено склад комісії та перелік пріоритетних видів економічної діяльності. Він досить широкий, включає 77 позицій, тому охочим започаткувати власний бізнес надається право вибору сфери підприємницької діяльності, — сказав Олег Пругло.

Як розповіла директор Полтавського обласного Центру зайнятості Катерина Клавдієва, залучення учасників пілотного проекту до роботи здійснюється службою шляхом сприяння працевлаштуванню, в тому числі на нові робочі місця, надання безвідсоткової фінансової допомоги на поворотній основі для організації підприємницької діяльності, також людям пропонують участь у громадських оплачуваних роботах. На сьогодні 408 осіб дали згоду на участь у проекті, з них понад 50 працюють на громадських роботах, 25 працевлаштовані.

— Щодо отримання поворотної фінансової допомоги питання вирішується, чекаємо результату верифікації. Підготовка бізнес-планів і початкова робота з особами проводиться усіма структурами, — зазначила Катерина Клавдієва.

У Полтавській області наразі триває прийом заявок до участі у проекті, а місцеві управління з питань соціального захисту населення та центри зайнятості допомагають потенційним учасникам скористатися шансом від держави та повернутися на ринок праці. Управління соціального захисту, у рамках реалізації проекту, провели опрацювання справ отримувачів державних соціальних допомог малозабезпеченим громадянам.

— Проведена перевірка баз ВПО, інформаційно-роз’яснювальна робота та семінари. До цієї роботи ми закликали включитися представників ОТГ, — підсумувала заступник директора Департаменту, начальник управління соціально-правових відносин Ліана Новосад.

Проект діє до 1 червня 2018 року. Очікується, що запровадження нових механізмів дозволить знизити рівень безробіття, зменшити соціальну напругу, створити нові робочі місця та збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів.

Під час наради також розглянули списки можливих учасників пілотного проекту, які подали заяви про участь, затвердили алгоритм дій структурних підрозділів та розглянули питання щодо внесення змін до положення про організацію роботи.

Перейти до вмісту