Ви тут:
Суспільство Україна 

“Маємо напрацьовані рішення з водозабезпечення Донбасу”, – Зубко

“Маємо напрацьовані рішення з водозабезпечення Донбасу”, – Зубко

Екологічна ситуація на Донбасі залишається проблемною. У першу чергу, це стосується водозабезпечення населених пунктів Донецької та Луганської областей.

Основна загроза – бойові дії з боку російських терористів. Водогін проходить територією постійних обстрілів – Авдіївка, Донецька фільтрувальна станція, Волноваха. Про це заявив на своїй сторінці у FB Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Для пошуку шляхів вирішення проблеми, зменшення критичних зон у питанні водопостачання Донбасу в НТУУ «КПІ ім. І.Сікорського» провели нараду. Запропоновано декілька проектних рішень щодо використання мембранних технологій очищення води з різних джерел, в тому числі й шахтних вод; встановлення байпасів у критичних зонах, які піддаються обстрілам; альтернативних джерел водопостачання регіону з річки Дніпро та Старокримського водосховища; збільшення дебету води річки Сіверський Донець; опріснення води з Азовського моря», – повідомив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр підкреслив необхідність переходу КП «Вода Донбасу» від хлорного методу очищення води до сучасного мембранного. Про це повідомляють у прес-службі Віце-прем’єр-міністра України.

«Запропоновані рішення можуть бути впроваджені не лише у Донецькій, а й у Луганській області», – зазначив він.

До речі, питання водопостачання Донбасу нещодавно обговорювалось під час спільної поїдки в регіон заступника голови Верховної Ради Ірини Геращенко та депутатів  Європарламенту. До напрацювання проектних рішень як на короткострокову, так і на довгострокову перспективу долучились міжнародні партнери з UNICEF Ukraine,  проектні організації, які мають практичний досвід впровадження таких проектів, а також українські науково-дослідні інститути. Міжнародні партнери запропонували провести донорську конференцію для розгляду запропонованих рішень, на якій також буде створена донорська рада для можливості фінансування проектів.

Перейти до вмісту