Ви тут:
Оголошення Полтавщина Суспільство 

Держпродспоживслужба Полтавщини нагадує учасникам Сорочинського ярмарку, які реалізовуватимуть продовольчі товари, про відповідальність за неналежну якість продукції

Держпродспоживслужба Полтавщини нагадує учасникам Сорочинського ярмарку, які реалізовуватимуть продовольчі товари, про відповідальність за неналежну якість продукції

Відповідно до п.1 Указу Президента України «Про Сорочинський ярмарок», цей загальнонаціональний захід проводиться з широким залученням вітчизняних та іноземних учасників.

Під час щорічного проведення Сорочинського ярмарку здійснюється реалізація сільськогосподарської продукції, в тому числі, харчових продуктів, повідомляють у Кременчуцькій міській раді.

За п.2, п.3 ч.1 ст.4 Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі мають право на належну якість продукції та обслуговування, безпеку продукції.

Продавець (виробник) зобов’язаний передати споживачеві продукцію належної якості, а також надати інформацію про цю продукцію. Продавець (виробник) на вимогу споживача зобов’язаний надати йому документи, які підтверджують належну якість продукції, як зазначено у ч.1, ч.2 ст.6 Закону.

Пунктом 1, п.5 ч.2 ст.20 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачено, що оператори ринку зобов’язані: забезпечувати дотримання вимог цього Закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу; забезпечувати виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо окремих показників якості.

Згідно п.55 ч.1 ст.1 Закону, оператор ринку харчових продуктів – суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів. Оператором ринку також вважається агропродовольчий ринок.

За порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів несуть відповідальність оператори ринку, що передбачено  ст.64 Закону.

У разі порушення законодавства про захист прав споживачів суб’єкти господарювання сфери торговельного та інших видів обслуговування також несуть відповідальність, як вказано у ст.23 Закону України «Про захист прав споживачів».

Таким чином, на продавця та виробника покладена відповідальність за неналежну якість продукції.

На території України у 2017 році трапилося чимало випадків захворювання на ботулізм серед населення. Не є виключенням і Полтавська область.

Основна причина загострення ситуації із захворюванням на ботулізм криється у недотриманні технології виробництва, умов зберігання та реалізації продукції.

Збільшилася і кількість отруєнь продукцією промислового виробництва.

Сорочинський ярмарок – яскравий загальнонаціональний захід. Проте, через величезну кількість учасників, зокрема виробників та продавців сільськогосподарської продукції, у тому числі, харчових продуктів, і споживачів з різних куточків України та світу, відповідно, збільшується рівень небезпеки отруєнь харчовою продукцією.

Нехтування ветеринарно-санітарними правилами може завдати шкоду здоров’ю, а інколи стати причиною смерті.

Бережіть здоров’я і життя своє та інших людей – дотримуйтесь ветеринарно-санітарних правил.

Перейти до вмісту