Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтавському музеї В.Г.Короленка відзначили 164 – річницю від дня народження письменника

У Полтавському музеї В.Г.Короленка відзначили 164 – річницю від дня народження письменника

Майже 96 років немає на світі письменника Короленка, але на його 164-ий день народження на музейній садибі зібралося багато шанувальників письменницького та людського таланту митця.

Мабуть, це не дивно, адже коли помирає видатна людина, то наступною датою вшанування його пам’яті призначається 100-річчя, 125-річчя, 150-річчя і далі, повідомляють в Управлінні культури.

Для творчої людини смерті немає: вже до 75-річчя Короленкові було відкрито музей, до 100 річчя – відбудовано будинок для літературної експозиції, до 125- ої річниці – відновлено меморіальну експозицію, і квартира письменника постала у такому вигляді, який мала за його життя; до 150-річного ювілею – створена літературна експозиція із двох залів.

І хоча в цей день, учора була абсолютно не кругла дата, в залі був повний аншлаг. Полтавці могли насолодитися співом провідної солістки Полтавського українського академічного музично – драматичного театру імені М.В.Гоголя Вікторії Ягодки у супроводі концертмейстера театру Ірини Герасименко.

Чи належав Короленко до богеми? В гарному розумінні цього слова, так, до письменницької, до артистичної. Він був добре знайомий і спілкувався із Л.Толстим, А.Чеховим, І.Буніним, Л.Андрєєвим, В.Вєрєсаєвим, В.Комісаржевською, М.Заньковецькою, П.Саксаганським і багатьма іншими видатними людьми своєї епохи.

У композитора Джакомо Пуччині є прекрасна опера «Богема». Ця опера – одна із найчастіше виконуваних в світі. Для присутніх у залі пролунав вальс Мюзетти. Виконувався він італійською мовою, і тут доречними були наведені спогади про відвідини Короленка у його садибі молодим Іваном Козловським, майбутнім солістом Большого Театру у Москві, який в 1920 р., вивчаючи італійську мову, читав «Сліпого музиканта» Короленка саме італійською.

У В.Г.Короленка було тонке відчуття гумору, яким проникнуті його твори «Історія мого сучасника», «Сон Макара», «Без язика» тощо. На вечорі прозвучала арія Лауретти з опери Джакомо Пуччині «Джанні Скіккі» – єдиної комічної опери в творчому доробку композитора.

Глядачів вразила своєю душевністю пісня Платона Майбороди на слова Андрія Малишка «Запливай же, роженько весела». Сподобалась і «Мазурка» Фредерика Шопена, яка нагадала всім про польське коріння нашого земляка.

Делікатно й тонко була змальована тема любові в житті Короленка –оповідь про двох жінок, що зустрілися на його шляху й завоювали його серце. Але долею всього життя стала лише одна із них, його законна дружина Євдокія Короленко.

Гостей заходу пригощали пирогом, цукерками та фруктами із меморіального саду.

Перейти до вмісту