Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві розроблять обласну цільову програму на розвиток археології у нашому регіоні

У Полтаві розроблять обласну цільову програму на розвиток археології у нашому регіоні

 

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко відвідав Більськ, що на Котелевщині. Він оглянув, як ведуться дослідження некрополю скіфського народу, поспілкувався з науковцями та пообіцяв сприяти в подальшому розвитку археології на Полтавщині.

 

Традиційна тритижнева експедиція некрополю скіфьського народу добігає завершення. Спільно майбутні та вже досвідчені науковці – представники КУ «Історико-культурний заповідник “Більськ”», музею археології ХНУ імені В. Н. Каразіна та студенти цього ВИШу попрацювали плідно та результативно. Їм вдалося розкопати чимало цінних речей.

 

 

Дослідження некрополю проходило в урочищі Скоробір. За кілька днів усі знахідки із курганів вилучать та направлять на експертизу.

 

По-перше, потрібно встановити стать та вік кістяків людей. По-друге, – провести відповідну процедуру по збереженню експонатів, адже шкіряний пояс та сагайдачний набір в крихкому стані. По-третє, всі металеві вироби потрібно очистити. Тож перед тим, як відправити експонати до музеїв, над ними ще потрібно добре попрацювати, — зазначила Ірина Шрамко, директор музею археології ХНУ імені В. Н. Каразіна.

 

Далі, після тривалої експертизи, всі експонати направлять до музеїв України, в тому числі Полтавського краєзнавчого.

 

Щороку скривається один-два кургани. Нам дуже пощастило, ті, які досліджувалися цьогоріч, пограбовані не повністю і там залишилися цінні та рідкісні речі. Адже 99% всіх курганів пограбовано повністю. Тому не лише цьогорічні знахідки, а й експедицію Більського городища вцілому можна вважати унікальною, зауважив директор Полтавського краєзнавчого музею Олександр Супруненко.

 

Свідком завершального етапу унікальної експедиції став і голова Полтавської ОДА Валерій Головко. Він запевнив, що археологія на Полтавщині розвиватиметься й надалі і дослідження Більського городище наступного року обов’язково продовжаться. Для цього в області розроблять відповідну цільову програму.

 

 

Довгий час влада не приділяла належної уваги розвитку археології. Та віднині це зміниться. У серпні зміст цільової програми ми обговоримо з науковцями, а з депутатами – затвердимо. І наступного року, сподіваюся, ми виділимо достатньо грошей на продовження дослідження Більського городища і не тільки, зазначив Валерій Головко.

 

Проте дослідження самого місця поселення скіфів цьогоріч ще не завершуються. Нині у Більському городищі працює ІІІ Міжнародна археологічна польова школа. Майже 50 студентів та аспірантів з нашої та інших країн іще протягом тижня досліджуватимуть урочища Царина Могила та Скоробір.

 

Учні школи працюють на поселенні. Вони, майже, достовірно зможуть встановити дату спорудження валу Більського городища, протяжність якого – 37 км. Після чого вони також приступлять до дослідження курганів, але в іншому місці. Це територія одного некрополю, але ми працювали у західній його частині, а вони – у східній. Сподіваємося, що там результати будуть не гірші, ніж тут, додав Ігор Корост.

 

Керівництво області та науковці в один голос стверджують: Більське городище – унікальне. І не лише для нашої країни, а й для усього світу. Воно позитивно впливає на туристичну привабливість Полтавщини.

Перейти до вмісту