Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство ТОП-новина 

Сільгосптоваровиробники Полтавщини вирішили вести з пайовиками грошовий розрахунок

Сільгосптоваровиробники Полтавщини вирішили вести з пайовиками грошовий розрахунок

 

У Департаменті агропромислового розвитку Полтавської ОДА зустрілись представники Ради сільгосптоваровиробників області. Головні питання — наведення ладу в обліку земель, оподаткуванні та форма розрахунку з людьми за оренду їхніх паїв.

 

Тривалий час сільгосптоваровиробники області нарікають на бездіяльність податкової. Хто має договори оренди на кожен пай, вимагає суворішого контролю за використанням земель іншими, менш добросовісними, підприємцями.

Чесно сплачуюючи податки, вони слушно наполягають на інвентаризації всіх земельних угідь. На кожну земельну ділянку має бути укладений договір оренди, адже скільки необлікованої землі, стільки й недоотриманих у бюджет коштів.

— Немає обліку землі — не платять податок. Слід перейняти досвід Вінниці: все обстежили, виявили тіньове, кожного порахували — і ті масово почали відмовлятися від землі на користь платників, — говорить керівник підприємства «Воскобійники», депутат Полтавської облради Валерій Капленко. — Наведіть лад із землею, щоб усім були одні умови.

На думку провідних представників галузі, за приховування прибутків та ухилення від сплати податків користувачі земельних наділів мали б нести кримінальну відповідальність. Втім, податкова стверджує, що місцеві податки — не їхня компетенція, а голови сільрад не реагують на звернення належним чином.

Також аграрії за пошук досконалішого єдиного для всіх принципу оподаткування. Адже якість землі може бути різна, та й господарство з методами роботи у кожного свої. Підприємці, що займаються тваринництвом, звісно, платять за землю більше.

— У когось земля краща, а господарювали гірше — прибутку менше й податків менше. Виходить, хто краще господарював і більшими зусиллями й витратами має кращий результат, — продовжує аграрій. — Вихід — грошова оцінка, бо єдиного податку все одно не приймуть.

Арграрії завбачливо застерігають не плутати їхні ініціативи з саботуванням земельної реформи. Оскільки можливість ухилення від сплати податків компрометує саму реформу як таку.

— Питання орендної плати, вартості зерна — досить делікатне. Основне — не зруйнувати стосунки з людьми, які передали свої паї в оренду, — зазначає перший заструпник директора Департаменту агропромислового розвитку Іван Рева. — У договорі оренди написано, що селянин може отримати відробіткову, натуральну або грошову форму розрахунку. Сьогоднішнє рішення платити коштами відіслало в минуле цей анахронізм.

За результатами засідання Рада визнала необхідним якнайшвидше провести повну інвентаризацію земель. Для цього Департамент підготує ряд звернень до відповідних служб.

Також аграрії вирішили, що буде доцільніше за оренду землі платити пайщикам коштами. Зерно кожен зможе придбати за ринковою ціною або розпорядитися коштами на власний розсуд.

Рішення носить рекомендативний характер. Втім, Рада сподівається, що більшість орендарів уже цього року його підтримають, і відсоток грошового розрахунку значно переважить інші форми.

Перейти до вмісту