Ви тут:

У Полтавській області проводитимуть аудит доступності об’єктів громадського та житлового призначення

У Полтавській області проводитимуть аудит доступності об’єктів громадського та житлового призначення

Управління капбудівництва Полтавської ОДА та ГО «Полтавське міське громадське об’єднання осіб з інвалідністю «Віра» уклали меморандум про спільну діяльність.

Мета документу — забезпечення належних умов реалізації прав і свобод осіб з обмеженими можливостями. Мова йде про рівний доступ до фізичного оточення, транспорту, інформації та звязку, обєктів та послуг.

Співпраця Управління та громадської організації здійснюватиметься у трьох напрямках:

  • Просвітницька робота з будівельниками, проектантами архітекторами та іншими структурами, причетними для будівництва. Її мета — створення архітектурної доступності та доступності надання послуг на Полтавщині;
  • Надання фінансової підтримки з обласного бюджету програмам, проектам та заходам, які враховують умови усунення перешкод діяльності і переміщенню осіб з обмеженими можливостями;
  • Розгляд на засіданнях обласного комітету забезпечення доступності проектної документації на об’єкти будівництва, які фінансують за бюджетні кошти.
    Тимофій Голбан

Крім того, сторони меморандуму домовилися про проведення аудиту доступності обєктів громадського та житлового призначення і обєктів дорожньо-транспортної інфраструктури у Полтавській області.

Дуже важливо, щоб люди з обмеженими можливостями відчували повагу до себе. Ми будуємо обєкти у медичній, культурній, освітній сферах. І всі вони мають бути рівнодоступними. Звичайно, люди з обмеженими можливостями набагато краще розуміють, які умови будуть для них зручнішими. Тому ми долучатимемо їх до наших процесів, — розповів начальник Управління капбудівництва Полтавської ОДА Тимофій Голбан.

Представники громадських організацій осіб з обмеженими можливостями та члени обласного комітету доступності долучатимуться до всіх етапів розробки проектної документації та контролю за будівництвом обєктів.

Ірина Твердохліб

Співробітництво передбачає спільні зусилля у частині архітектурної доступності. Якби ми перевіряли частину доступності усіх об’єктів, які будуються у Полтавській області, вони б стали комфортнішими для людей з обмеженими можливостями, — розповіла представниця Національної асамблеї інвалідів України в Полтавській області Ірина Твердохліб.

Меморандум передбачає постійне консультування представниками УКБ та ГО «Полтавське міське громадське об’єднання осіб з інвалідністю «Віра» одне одного. Сторони скликатимуть робочі зустрічі для розгляду прогресу заходів, які здійснюватимуться у рамках реалізації документу.

У Полтавській ОДА таку співпрацю з людьми з обмеженими можливостями визнають важливою складовою роботи. Адже кожен має право отримувати будь-які послуги на рівних умовах. Тим більше, це вимога європейського та українського законодавства.

Всі мають реалізовувати свої права за однаково зручних умов. Це також стосується доступу до всіх інфраструктурних обєктів, — наголосив голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

Строк дії меморандуму, передбачений сторонами — 2 роки. У майбутньому вони матимуть змогу продовжити його ще на рік. Будь-які зміни до документу вноситимуться сторонами тільки за їхньої взаємної згоди.

Перейти до вмісту