Ви тут:

У Полтаві відбулася Всеукраїнська відео-конференція з питань ДФРР та субвенції на формування інфраструктури ОТГ

У Полтаві відбулася Всеукраїнська відео-конференція з питань ДФРР та субвенції на формування інфраструктури ОТГ

У Полтавській ОДА відбулась Всеукраїнська відео-конференція за участі представників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, обласних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад відбулося в рамках семінару «Актуальні питання підготовки проектів до Державного фонду регіонального розвитку та використання коштів субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад»

Передував відео-нараді навчальний семінар. Присутні на ньому представники уже існуючих ОТГ на Полтавщині мали можливість обмінятися досвідом щодо написання проектів ДФРР та використання коштів субвенції на розвиток інфраструктури громад.

Щороку ми отримуємо проектні заявки, які назвати проектами складно. Вони, переважно, стосуються замін вікон чи дверей, ремонту покрівлі і таке інше. А ми хочемо бачити проекти, реалізувавши які можна отримати робочі місця, які наддадуть економічні переваги. Тобто наша задача показати представникам ОТГ те, що все починається з проекту, — розповіла Інна Іщенко, директор Департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА.

Інна Іщенко, Андрій Пісоцький

На навчальному семінарі експерти розповіли присутнім як правильно писати проекти та на що варто звертати увагу. Учасники на прикладах дізналися, як готується проектна заявка, відбувається попередній конкурсний відбір, процедура оцінювання та впроваджуються проекти.

Дуже важливо, що всі змогли побувати в ролі регіональної комісії, самостійно оцінити зразки проектів, як на справжньому конкурсі. Тож, тепер в громадах зможуть застосувати цей досвід для якіснішої підготовки власних проектів, — зазначив Андрій Пісоцький, перший заступник Полтавської ОДА.

Фінансування проектів регіонального розвитку відбувається на конкурсній основі. Минулого року на Полтавщині втілено у життя 18 проектів. З них 6 направлених на підтримку ОТГ.

Яскравий приклад Семенівська ОТГ, там побудований будинок для людей поважного віку. Також Шишацька ОТГ – відремонтована Михайликівська школа, — додала Інна Іщенко.

Цьогоріч за кошти ДФРР реалізують 5 проектів: «Ліцей майбутнього» в Омельницькій ОТГ; «Термомодернізація Піщанської гімназії» в Піщанській ОТГ; «Будівництво дошкільного навчального закладу» у Великосорочинській ОТГ; «Реконструкція приміщення колишньої ЗОШ під адміністративно-культурний центр в с. Вереміївка» в Семенівській ОТГ, Придбання пожежного автомобіля для Шишацької ОТГ.

Сьогодні на Полтавщині існує 18 ОТГ, що працюють на прямих міжбюджетних умовах, а 5 – чекають виборів.

Наш регіон є лідером по багатьом параметрам, зокрема по кількості створених ОТГ та їхньої ефективності. Тобто правильно розміщені ЦНАПи — люди легко до них дістаються; діти охоплені навчанням, тобто в кожній громаді є хороші школи; первинне лікування — люди своєчасно та якісно отримують послуги — наголосив Олександр Ісип, експерт з децентралізації «Центру розвитку місцевого самоврядування».

Також Полтавщина лідирує по співробітництву ОТГ — громади та їхні керівники вміють між собою домовитися. І це важливо, — запевнив Олександр Ісип. — Адже від цього також залежить ефективність ОТГ.

Перейти до вмісту