Ви тут:

Спрощено процедури у будівництві, – Зубко

Спрощено процедури у будівництві, – Зубко

Сьогодні уряд ухвалив пакет підзаконних актів, що забезпечать  виконання Закону №1817 щодо удосконалення містобудівної діяльності. Вони спрямовані на дерегуляцію будівельної діяльності, поліпшення умов ведення бізнесу, зменшення зловживань контролюючими органами у видачі дозвільних документів,  усунення корупційної складової, а з іншого боку – на підвищення відповідальності забудовників.  Про це заявив під час засідання КМУ Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіональних розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Які нововведення ми прийняли:

– Скасували категорії складності (яких було 5) й перейшли до класу наслідків, визначення яких зараз чітко врегульовано. Адже раніше найбільше корупційних зловживань виникало саме у питанні визначення категорії складності об’єкту, що в свою чергу впливало на вид дозвільного документу (декларація або дозвіл).

– Скасували декларацію на початок виконання будівельних робіт. Відтепер будівництво об’єктів з незначними наслідками (СС1) здійснюватиметься за повідомленнями, а об’єктів  з середніми та значними наслідками (СС2 та СС3) – за дозволами.

– Встановили чіткі рамки й критерії для перевірок –  в залежності від ступеню ризику об’єкту. Зокрема:  – з високим ступенем ризику (СС3) – не частіше одного разу на два роки; – середнім ступенем (СС2) – не частіше одного разу на три роки;

– з незначним ступенем (СС1) – не частіше одного разу на п’ять років.

– Затвердили перелік будівельних робіт, що не потребують отримання дозволів на початок їх виконання та не потребуватимуть прийняття в експлуатацію. Серед таких робіт є відновлення благоустрою, дитячих і спортивних майданчиків, перепланування ненесучих стін в квартирах, заміна покриття покрівель будинків, монтаж технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку, забезпечення безперешкодного доступу для інвалідів, будівництво фортифікаційних споруд тощо.

– Закріпили норму про залучення громадських інспекторів, в тому числі з числа осіб з інвалідністю до прийняття об’єктів в експлуатацію та здійснення державно-архітектурного будівельного контролю для визначення норм для безперешкодного доступу до об’єктів будівництва.

Передбачили можливість отримання сертифікату (прийняття в експлуатацію) через електронну систему», –  наголосив Геннадій Зубко»  

Нагадаємо, що розроблений Мінрегіоном Закон від 17.01.2017 р. №1817-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності” набирає чинності   з 10 червня 2017 року.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Перейти до вмісту