Ви тут:

Роз’яснення від Управління Держпраці, щодо встановлення режиму роботи

Роз’яснення від Управління Держпраці, щодо встановлення режиму роботи

Щодо встановлення режиму роботи. Роз’яснення надає головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Хоменко Анна Михайлівна.

Встановлення режиму роботи – це право підприємства, установи, організації, яке реалізується роботодавцем та трудовим колективом за погодженням з профспілковим комітетом.

Згідно зі ст. 57 КЗпП України час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачаються правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності у відповідності із чинним законодавством.

Графіки змінності (графіки виходу на роботу) затверджується завжди, коли тривалість щоденної роботи чи надані працівникам вихідні дні не є стабільними. Графіки змінності (графіки виходу на роботу) затверджує роботодавець з профспілковим комітетом підприємства.

Графіки змінності (роботи) складаються на певний проміжок часу, на певний обліковий період, у рамках якого має бути додержана встановлена тривалість робочого тижня (ст. 50 КЗпП України), у будь – якому має забезпечуватися додержання річного балансу робочого часу, розрахованого на шестиденний робочий тиждень. Такі графіки доводяться до відома працівників не пізніше ніж за місяць до введення їх в дію (п.13 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку, затверджених постановою Держкомпраці СРСР за погодженням з ВЦРПС від 20 липня 1984р.).

При складенні графіків змінності (графіків виходу на роботу) в обов’язковому порядку повинні бути дотриманні вимоги ст.57,58,59 КЗпП України.

Перейти до вмісту