Ви тут:

Полтавцям надали роз’яснення щодо надбавки за класність водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів

Полтавцям надали роз’яснення щодо надбавки за класність водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів

Щодо надбавки за класність водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів на держпідприємстві надала роз’яснення головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Яна Ягодовська.

В Україні розмежоване державне і договірне регулювання оплати праці.

Відповідно до ст.8 Закону України «Про оплату праці» (далі-Закону) держава здійснює регулювання оплати праці, зокрема, через установлення розміру мінімальної заробітної плати, умов і розмірів оплати праці працівників бюджетної сфери та керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності.

Усі інші питання оплати праці належать до колективно-договірного регулювання.

Згідно зі ст.14 Закону договірне регулювання оплати праці працівників підприємства відбувається на основі системи угод, що складаються на національному (генеральна угода), галузевому (галузева (міжгалузева) угода), територіальному (територіальна угода) та локальному (колективний договір) рівнях відповідно до законів.

За статтею 15 Закону форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, виногород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами. Якщо колективний договір на підприємстві не укладений, роботодавець зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а в разі його відсутності – з іншим уповноваженим на представництво органом.

Генеральною угодою про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016-2017 роки встановлено виплату надбавки за класність водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів: водіям 2 класу – 10%, 1 класу – 25% установленої тарифної ставки за відпрацьований водієм час.

Відповідно до ст.5 Закону України «Про колективні договори і угоди» який визначає правові засади розробки, укладання та виконання колективних договорів й угод, умови угод є обовязковими для підприємств, на які вонипоширюються, та сторін, які їх уклали.

Отже, питання встановлення умов, порядку виплати і розміру надбавки за класність водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів належить до компетенції сторін колективних переговорів під час укладання колективного договору і реалізується через унесення відповідної умови до основної частини колективного договору або затвердженням окремого положення як додатка до колективного договору.

Перейти до вмісту