Ви тут:

На Полтавщині функціонує котельня на пелетах із соняшникового лушпиння (ФОТО)

На Полтавщині функціонує котельня на пелетах із соняшникового лушпиння (ФОТО)

У Кременчуці функціонує єдина за потужністю котельня на пелетах.

Працюючи три роки, вона обігріває три лікарні та медичне училище.

“У цьому році ми плануємо підключити і педагогічне училище”, – повідомив генеральний директор “Софт Енерджі” Володимир Карпук.

Протягом опалювального періоду котельня виробляє близько 8 тис. Гкал тепла. Вартість такого тепла складає 1184 грн, а тепло “Обленерго” – 1699 грн. Економія за три роки – близько 20%.

“Котельня працює на соняшникових пелетах. За три роки вартість пелетів зросла у 2,5 рази, електроенергії – у 3 рази. Тому ми хочемо створити вертикальну інтегровану систему та перейти на міскантусі”, – розповів генеральний директор.

Міскантус – це енергетична сировина. Володимир Карпук вже проводив досліди по вирощуванні міскантусу в Україні.

З гектара землі можна отримати 20 т сухої маси міскантусу у рік. Посадивши раз, то протягом 20 – 25 років можна збирати врожай. Він не вбирає в себе шкідливі речовини із землі, тому міскантус можна вирощувати у будь-якому вільному місці.

“Я вважаю, що міскантус – це саме оптимальне паливо для альтернативних видів опалення”, – зазначив Карпук.

Попіл, який утворюється у процесі роботи котельні, раніше віддавали аграріям. З наступного року його будуть гранулювати та робитимуть калійні добрива.

Потужність котельні, яка була збудована за кошти інвесторів, 4 МВт.

“У Європі більш розповсюджені такі котельні. Ними опалюють цілі міста”, – додав гендиректор.

Питання альтернативного опалення в Україні потрібно вирішувати на державному рівні. Створювати не теплові котельні, а електростанції. Вони виробляють електроенергію, а тепло йтиме як додатковий ресурс.

 

Перейти до вмісту