Ви тут:

“Лікарі конкуруватимуть за кожного пацієнта”, – Павло Ковтонюк

“Лікарі конкуруватимуть за кожного пацієнта”, – Павло Ковтонюк

Медична реформа з найбільш актуальних тем обговорення останніми тижнями. Причина зрозуміла: медицина та освіта – дві чи найбільш занедбані галузі часів.

Незалежності, при тому, що їх функціонування напряму стосується кожного українця. В чомусь доля цих реформ схожа. Обидві наразі проголошені пріоритетними в діяльності Кабінету міністрів.

Обидві вельми непросто проходять через парламент. «Складається враження, що закон (що регулює освітні новації, – С.К.) відкладений на останній пленарний тиждень», – говорила в студії програми «Лівий берег з Сонею Кошкіною» профільний міністр Лілія Гриневич.

З медичною реформою – аналогічно. Перший її етап – з початком нового бюджетного року, тобто з першого січня 2018-го – повноцінно зможе вступити в силу тільки якщо до 15 липня (до кінця роботи нинішньої Ради) депутати встигнуть затвердити необхідні документи. Як розвиватимуться подальші події, яким стане цей перший етап, коли запровадять співоплату за медичні послуги та якою вона буде, яким чином вираховуватиметься субсидія та як знайти свого сімейного лікаря. Про все це говорили в ефірі з заступником голови МОЗ Павлом Ковтонюком. Текстову версію бесіди сьогодні представляємо читачам LB.ua.

 «Медреформу повністю розгорнемо за три роки» Минулого тижня Верховна Рада затвердила один з ключових законопроектів, який започатковує впровадження нового стандарту медичної реформи. На другий – фінансовий – голосів уже не вистачило. Попереду – друге читання, робота в комітетах, а парламент працює лише до 15 липня. Встигнете до цього часу запустити реформу?

Безумовно, ми очікуємо на це. Більш за те, це було публічно озвучено під час засідання робочої групи, яка працювала над цими законопроектами. Про це просив Президент на Національній раді реформ. Публічно просить Прем’єр-міністр. Ми.

…Це пов’язано з певними бюджетними циклами. Реформа, зрештою, не є швидкою, її доведеться розгортати якийсь час…

«Якийсь час» – це скільки?

Ми запланували розгорнути її повністю за три роки. Фактично вона вступить в дію в повному вигляді з 2020 року.

Якщо законопроекти будуть затверджені вчасно, що з 1 січня 2018 року зміниться для пересічного українця в сфері медицини?

Ми дуже багато говорили про те, що першою реформується первинна медична допомога. Це – сімейний лікар, дільничний лікар або педіатр – для дитини. Ці три сфери почнуть отримувати фінансування за принципом, коли ми платимо за кожну конкретну людину. Для лікаря це означає, що кошти він отримуватиме лише тоді, коли конкретна людина обере його сама, незалежно від місця проживання.

Ми очікуємо на таку річ як конкуренція за пацієнта. Гарантована плата за пацієнта стимулюватиме краще про нього дбати. З часом в нас почне будуватися та європейська практика, коли в кожної люди є свій довірений лікар, якому можна подзвонити, якого вона знає на ім’я.

І ця первинна ланка залишатиметься безкоштовною?

Я не люблю казати слово «безкоштовна».

Добре, державною?

Так. Вона буде покриватися повністю (з державного бюджету – С.К.).

Про яку ж тоді конкуренцію між лікарями може йтися?

Конкуренція йтиметься за кожного пацієнта. Наразі ми переходимо від поняття зарплати лікарів-бюджетників до поняття доходу – дохід кожного медичного закладу і кожного лікаря буде залежати від кількості пацієнтів, які до нього приходять. Отже, їм доведеться намагатися конкурувати за людей.

Тобто на первинній і частково вторинній ланці виплати лікарям здійснюватиме держава, а за більш серйозної проблеми передбачається спільна оплата пацієнта та держави?

Держава покриватиме послуги всього спектру, але в різному обсязі. Ми виписали в законопроекті, що 100-відсотково покриваються лише три види послуг: первинна, екстрена і паліативна медична допомога за будь-яких умов. В інших видах медичної допомоги буде певний рівень покриття державою, але не завжди 100%. І там, де він таким не буде, доведеться залучати додаткові джерела для покриття різниці.

Якщо йдеться про велике місто – зрозуміло. Там можлива конкуренція – пацієнтів більше, з огляду на кількість населення. Як бути з лікарями, котрі працюють у глибинці, де навіть на великій території проживає не так багато людей, та всього один лікар? Яка ж тут конкуренція?

Безумовно, ситуації в сільській і в міській місцевостях зовсім інші. Ми інколи кажемо, що це – дві різні реформи в двох різних країнах: країні-місто і країні-село. А в країні-село лікар один, і конкуренція виглядає інакше. Там лікаря обирає громада, в якій він практикуватиме. Отже, від задоволеності пацієнтів роботою цього лікаря залежить місце його роботи. В цьому є плюси і мінуси. Конкуренції дійсно там немає – вона має інший вигляд. Але є певна перевага. І полягає вона в тому, що оскільки тебе вже обрали в громаду, усі жителі громади гарантовано до тебе прийдуть, і ти гарантовано отримаєш гроші за них.

Формально така опція – шукати там, де краще – є?

Формально буде. Але я особисто піду в свою поліклініку, попитаю людей, сусідів, тому що вони звертаються туди за допомогою. Спитаю, якого хорошого лікаря вони знають, піду до нього, подивлюся. Є ще інтернет, знайомі. Тобто всі доступні способи можна використовувати. Важливо зазначити, що є можливість зміни лікаря.

Випередили моє наступне запитання. Як це регламентується, адже з лікарем підписують договір?

Електронна система, яка супроводжуватиме цю роботу, дозволяє міняти лікаря за потреби. 

На яких умовах?

Абсолютно вільно. В деяких країнах вводять доплату (за зміну лікаря, – С.К.). Наша реформа тільки починається, ми поки що цього не робитимемо. Людям треба дати можливість перший час підібрати лікаря. Оскільки ми запроваджуємо реформу з електронним реєстром пацієнтів, це дасть нам можливість дуже швидко реагувати на зміну лікарів – людина автоматично відкріпиться в системі від одного і прикріпиться до іншого. Прикріплюється вона до лікаря за допомогою документа, котрий має назву не договір, а декларація.

Такий собі «договір про намір»?

Так, намір і заява, на кшталт «хочу у вас лікуватися». Люди часто лякаються слова «договір», що він буде скріплятися, нотаріально завірятися. Це не юридичний договір, просто письмово оформлене бажання лікуватися у конкретного лікаря.

«На співоплату ми перейдемо лише з 2020 року»

В законопроекті щодо медичної реформи побіжно сказано про можливість введення субсидій для людей. Наприклад, бабуся запланувала операцію. Має пенсію, можливо, – після пенсійної реформи – матиме підвищену. Але цього все одно замало, щоб покрити навіть половину тої співоплати, котра передбачається в цьому випадку. Яким чином і коли буде розроблено механізм субсидій? Коли його буде впроваджено і як він діятиме?

Перш за все, хочу сказати, що, там, де є співоплата, діє кілька способів її покривання. Тому що є люди, для яких навіть маленька співоплата – у 20 гривень – може вплинути на вибір: звертатися до лікаря чи ні. Нам би цього дуже не хотілося. Тому є ряд механізмів, як цю співоплату покривати. По-перше, є добровільне медичне страхування. Більш молоді, економічно-активні люди цим скористаються. Є широкий перелік певних програм, котрі мають в середині кошти, але витрачаються через старий механізм. У законі є чітка вказівка: завдання Кабінету міністрів України – в короткий термін привести ці державні програми нового механізму.

Є багато пільгових категорій людей, яким ми, відповідно, покриваємо співоплати.

Третє – це можливість запроваджувати додаткові медичні субсидії. Механізм новий, його ще немає. Народні депутати, до речі, дуже активно пропонують його впроваджувати. І ми їх підтримуємо, бо це відповідає нашій філософії. Повинна бути економічна вартість послуги, тариф покриття і механізм покриття співоплати.

Коли очікувати появу хоча б «драфту» законопроекту щодо субсидій?

Я думаю, що цей законопроект може з’явитися в найкоротший термін.

До 15 липня (до кінця парламентської сесії – С.К.) не встигнете?

До 15 липня вже не встигнемо, але як тільки буде затверджений законопроект про медичну реформу, він дає підставу розробляти законопроект про субсидії.

Якщо з 1 січня набуває чинності медична реформа в первинному її вигляді, то, очевидно, і субсидії мають запрацювати одночасно?

Субсидії передбачаються з 2020 року, коли будуть впроваджені співоплати. В 2018 році у нас починаються реформи тільки на первинній ланці медичної допомоги, де є 100-відсоткове покриття. Ми робимо плавний вхід в реформу, і повністю вона запрацює у 2020 році.

З початку 2018 року про співоплату поки що не йдеться? Так?

Не йдеться! Навіть у 2019 році про якусь широку співоплату не йтиметься. Ми будемо поступово забирати на нові механізми фінансування окремі види стаціонарної допомоги і будемо дуже обережно працювати зі співоплатами. І лише з 2020 року ми повністю перейдемо на цю систему.

Перейти до вмісту