Ви тут:

Кремль 10 років планував військову та інформаційну агресію в Україні: докази СБУ

Кремль 10 років планував військову та інформаційну агресію в Україні: докази СБУ

СБУ зібрала докази, що Кремль 10 років планував агресію в Україні. Росія свідомо планувала ведення війни проти України, у тому числі було завчасно сплановано проведення інформаційної війни задля сприяння вирішенню військових цілей.

Згідно з даними СБУ, період підготовки до військового вторгнення супроводжувався активним застосуванням спецслужбами РФ спеціальних інформаційних та інформаційно-психологічних операцій проти України, зокрема, створенням, адміністрування, штучним нарощуванням відвідуваності та популярності антиукраїнських та проросійських груп в українському сегменті російських соцмереж “Вконтакте” та “Одноклассники”.

Про це повідомила заступник начальника департаменту контррозвідувального захисту у сфері інформаційної безпеки СБУ Юлія Лапутіна під час організованого міжнародним інформаційним консорціумом “Бастіон” круглого столу в Укрінформі на тему: “Гібридна (інформаційна) агресія РФ. Відповіді України”, пишуть Інформаційні війська України.

“Службою безпеки України та прокуратурою АР Крим продовжується досудове розслідування за фактом розв’язання Російською Федерацією гібридної війни проти України. На даний час зібрано докази, які відповідають диспозиції частини 1 статті 437 Кримінального кодексу України, а саме – планування, підготовка або розв’язання агресивної війни чи військового конфлікту, а також участь у змові, що спрямована на вчинення таких дій. Цей злочин відноситься до категорії злочинів проти миру. Безпрецедентність даного провадження проявляється в тому, що розслідування злочинів, передбачених цією статтею, означає доведення свідомого планування агресивної війни Росії проти України”, – заявила вона.

Вона зазначила, що складовими цього планування було “обгрунтування ідеї війни, розробка її політичної концепції, попереднє планування засобів ведення війни, схилення населення відповідних регіонів України до ненависті до інших регіонів України, а також дії, спрямовані на усунення перешкод для вторгнення на територію України”.

“Вперше зібрано та проаналізовано факти, які свідчать про застосування Російською Федерацією проти України не лише фізичних агресивних дій, але і завчасно спланованої інформаційної війни, яка сприяла вирішенню військових цілей Російською Федерацією на шкоду безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України”, – заявила Лапутіна.

За її словами, одним з чинників, які можуть свідчити про спланованість дій керівництва РФ з усунення перешкод для розв’язання агресивної війни проти України, “є внесення змін до законодавства Росії, у тому числі до Воєнної доктрини, завдяки яким розширюються права на застосування військової сили за кордоном”.

“Зокрема, стаття 22 Воєнної доктрини РФ передбачає, що РФ вважає правомірним застосування збройних сил, інших військових органів та військ, у тому числі, для забезпечення захисту своїх громадян за межами РФ”, – зазначила заступник начальника департаменту контррозвідувального захисту у сфері інформаційної безпеки СБУ.

Крім того, сказала вона, у розвиток цих положень протягом останніх 10 років російськими науковцями розроблявся інший концепт – “так звана необхідність захисту співвітчизників за кордоном”.

“Одночасно ми усі були свідками агресивної інформаційної кампанії в АР Крим з пропаганди так званого “руського міра”, який позиціонувався російськими ідеологами, як концепція міжнародної трансдержавної співдружності, нібито об’єднаної причетності до РФ та лояльності до російської мови”, – повідомила Лапутіна.

За її словами, “руській мір” розглядається не лише як культурна та історична ідея, але і як політична доктрина.

“Аналіз ідеологічних конструкцій, вбудованих у поняття “руській мір”, зіставлення їх з конкретними фактами, подіями у сучасній українській історії, особливо у Криму, дає підстави вважати, що правова база РФ, стратегія та пріоритети національної безпеки Росії, конкретні дії військово-політичного керівництва цієї держави свідомо спрямовані на примусове повернення України у сферу геополітичного впливу РФ на шкоду суверенітету, територіальної цілісності та безпеці України”, – підкреслила представник СБУ.

Вона додала, що ще у 2007 році саме для практичної реалізації політичної доктрини та стратегії “руського міра” указом президента РФ було започатковано однойменний фонд, засновниками якого стали МЗС та Міністерство науки та освіти РФ. При цьому правління фонду призначалося безпосередньо президентом РФ і джерелами фінансування виступав російський держбюджет.

“Протягом 2008-2012 років фондом було створено в Україні більше 10 “руськіх” центрів. Їх географія також є показовою. Зокрема, перші з них були створені в АР Крим – це Севастополь і Сімферополь, потім також додалися південно-східні регіони України – Луганськ, Донецьк,Харків, Одеса. Їх керівниками за погодженнями з кураторами з РФ призначалися представники колишньої радянської Компартії або антиукраїнськи налаштовані мешканці”, – повідомили у СБУ.

За даними української спецслужби, вказані центри використовувалися спецслужбами РФ для підготовки ідеологічного підґрунтя для формування в населення негативного ставлення до України шляхом застосування маніпулятивних технологій, викривлення історичних подій, приниження гідності українців, формування суспільної думки про нібито переваги відновлення російської імперії та повернення Криму до складу Росії.

За матеріалами Інформаційні війська України.

 

 

Перейти до вмісту