Ви тут:

Геннадій Зубко: Події у Балаклії – це однозначно диверсія

Геннадій Зубко: Події у Балаклії – це однозначно диверсія

Якщо подивитися на події у Лозовій, Новобогданівці, Сватовому і Балаклії, то це – ланцюг подій, які мають на меті знищення обороноздатності України. Балаклія – це однозначно диверсія. Це – основна база, яка знаходиться неподалік лінії зіткнення, і має велику кількість боєприпасів. Окремо висновки зроблять СБУ, МВС, Генпрокуратура.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю інтернет-виданню «Цензор.нет».

«Мені тоді зателефонували о 4:10. Перший хлопок у Балаклії відбувся о 02:58 ночі, а о 03:05 почалися розриви снарядів. О 4.15 почали евакуацію людей. Тільки за рахунок таких швидких дій вдалося уникнути численних жертв. Однак це – не перша спроба. У 2014-му підпалювали поля навколо бази. Наступного року – спроба скидання з безпілотника фосфорного підпалювача», – зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, розмінування тривало два місяці. «Зараз тривають роботи на території бази. Міноборони окремо повідомить, яка її подальша доля. Багато людей, які живуть в Балаклії, там працювали. Відновлення соціальної інфраструктури вдалося провести фактично за перші два тижні. Це – дитячі садочки, школи, лікарні. Уряд виділив із Резервного фонду спочатку 100 млн гривень. Потім додатково – ще 45 млн. Органи місцевого самоврядування також давали кошти – і з Харківського обласного бюджету, і з Балаклійського районного та міського бюджетів», – зауважив Зубко.

Він повідомив, що у ремонтно-відбудовних роботах задіяна 21 будівельна компанія. «На сьогодні відкрите питання купівлі житла, яке було повністю зруйновано. 27 квартир не підлягають відновленню. Харківська ОДА опрацьовує придбання житла для постраждалих людей», – підкреслив Геннадій Зубко.

Перейти до вмісту