Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Ветерани АТО вимагають вирішити “земельні питання” (ФОТО,ВІДЕО)

Ветерани АТО вимагають вирішити “земельні питання”

Сьогодні в прес-центрі ОКІА “Новини Полтавщини”  відбулась прес-конференція голови Громадської спілки «Координаційна Рада громадських організацій учасників АТО» Віталія Турпітька, ветеранів АТО Тараса Лелюха та Олександра Чубарова, на якій вони висловили обурення стосовно розподілу земель у смт. Нові Санжари.

Як розповіли учасики прес-конференції, ветерани АТО не можуть отримати земельні ділянки. Попередній користувач почав проводити посівні роботи не дивлячись на те, що ці ділянки були зарезервовані Держгеокадастром для бійців АТО.

Олександр Чубаров, Віталій Турпітько, Тарас Лелюх

Віталій Турпітько зазначив, що випадки несправедливого розподілу земель ветеранам АТО на Полтавщині, поодинокі.

“На Полтавщині розпочалися поодинокі випадки, в яких за допомогою підроблених документів намагалися отримати землю виділену ветеранам АТО. Таке ми фіксуємо в Новосанжарському, Карлівському та Миргородському районах”, – сказав він.

Ветеран АТО Тарас Лелюх заявив, що Громадська спілка “Координаційна рада організацій учасників АТО” надсилатиме листи керівництву області, з проханням розібратися в ситуації.

“Влітку минулого року для учасників бойових дій було виділено по 2 га земельних ділянок. Держгеокадастр зарезервував для 70 бійців та членів сімей загиблих учасників АТО близько 135 гектарів земель запасу на території Новосанжарської селищної ради. Ці ділянки було офіційно опубліковано через сайт Головного кадастрового управління Полтавської області. Сьогодні ми надішлимо листи міністру аграрної політики України, голові Полтавської ОДА, голові облради, депутатському корпусу з проханням розібратися в ситуації”, – розповів він.

Ветеран АТО додав, що про отримані дозволи було усно і письмово попереджено попереднього користувача цих земель.

“У жовтні 2016 року ми дізналися, що працівники ТОВ “ОБРІЙ” засіяли половину цих земель озимою пшеницею, що означало, що в 2017 році ми б не змогли користуватися цією землею. Ми звернулися до Новосанжарського відділення поліції з відповідною заявою про незаконний обробіток земель, оскільки документи у ТОВ “ОБРІЙ” відсутні. Наше звернення залишилось без розгляду, санкції  адміністративного чи кримінального характеру ні до кого не застосували”, – повідомив Лелюх.

Чоловік розповів, що в 2017 році ТОВ “ОБРІЙ” засіяв зерновими культурами інші землі на які учасники бойових дій отримали накази та розробили документацію.

“Ми знову звернулися до органів поліції та прокуратури з проханням припинити самовільне захоплення наших земель, оскільки з 70 бійців 14 уже оформили право власності, 30 проектів знаходилися на підписі в Держгеокадастрі, інші на експертизі. До середини травня цього року, усі наші побратими мали отримати право власності”, – додав він.

Ветеран АТО Олександр Чубаров, зазначив, що бійці хочуть повернути свою землю законним шляхом.

“Якщо діяти по закону – реєстратор може скасувати договір оренди або через суд або після написання заяви орендатором. Ми не збираємось йти до суду, де справа затягнеться на довгі місяці або навіть роки. До нас надходять численні звернення від бійців з Києва, Дніпра, Харкова та інших міст України, хлопці готові приїхати та допомогти нам вирішити питання так, що вже ніхто, не захоче такого робити. Ситуація з аркою в Полтаві, як бачимо, нікого не навчила. Тут наслідки будуть в десятки разів серйозніші. Ми зупинили найбільшу армію на континеті, відстояли мирне небо над рідною Полтавщиною, багато з нас втратили на війні здоров`я та навіть життя не для того, щоб тепер у нас цю землю відібрали шахраї. Сподіваюся нам не доведеться робити тут те, що ми робили там, і все вирішиться законним шляхом, але ми вже маємо досвід захисту нашої землі від загарбників”, – сказав Чубаров.

Перейти до вмісту