Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтавському національному педагогічному університеті з’явилася цифрова лабораторія «Еinstein»

У Полтавському національному педагогічному університеті з’явилася цифрова лабораторія «Еinstein»

Учора на природничому факультеті ПНПУ ім. Короленка відбулося урочисте відкриття «Ейнштейн-лабораторії». Комплекс дозволяє проводити велику кількість різноманітних дослідів за допомогою електронно-обчислювальної техніки. Участь у заході взяв і заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Лабораторію відкрили лауреати Всеукраїнських хореографічних конкурсів – народний ансамбль танцю «Весна» психолого-педагогічного факультету педуніверситету.

— Ректорат університету вдячний Полтавській ОДА за підтримку ініціативи вишу та Департаменту освіти і науки щодо зближення закладу і школи. Адже університет готує кадри для ЗОШ, — говорить перший проректор ПНПУ Роман Сітарчук. — Відкриття цього кабінету — крок до реалізації наших освітянських потреб. Маю надію, що це лише початок, і така співпраця триватиме надалі.

Проректор підкреслив, що проблема відстані є однією з вагомих для освіти, а цей проект дає можливість дистанційного навчання. Також пан Сітарчук зазначив, що раніше подібне фінансування було недоступним для вишу, оскільки він був у міністерському підпорядкуванні.

Цифрова лабораторія буде доступною для всіх спеціальностей на базі природничого факультету. З часом інші кафедри матимуть дозвіл на впровадження подібних класів з відповідними технологіями для власних потреб.

— ПНПУ з будь-якої нагоди може зробити гарне свято, — зазначив заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло. — Відкриття «Ейнштейн-лабораторії» напередодні відзначення Дня науки — саме така нагода. Вражений святом, адже збирався перерізати стрічку й поглянути, як працює ця техніка, а у вас все значно серйозніше.

За словами посадовця, рішення, де розмістити цю лабораторію — в інституті післядипломної освіти чи в педуніверситеті — було обґрунтованим. Перевагу надали тим, хто вперше йде працювати до школи і вже мусить мати необхідні знання та навіть змогу навчити колег.

— Це перший крок до впровадження концепції нової української школи, і ви — першопрохідці, — говорить Директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко. — Саме вам невдовзі готувати майбутнє нашої держави. Бажаю всім нам щомісяця відкривати такі лабораторії.

Олена Харченко зазначила, що міністр освіти і науки Лілія Гриневич на нещодавній зустрічі у Львові відзначила Полтавщину, як один з перших регіонів в Україні за рівнем освіти.

— Лабораторія дає безліч можливостей для наукових досліджень. І перша — отримувати їх одразу в електронному вигляді, як того вимагають сучасні методи роботи, — говорить студентка природничого факультету Юлія Ніка. — Набагато спрощується процес і гарантується більша точність досліджень.

Дівчина розповіла, як виконувалися наукові роботи досьогодні. В аудиторії брали препарати в пробірках, вимірювали речовину мірним стаканчиком і забірним пальчиком дізнавались об’єм крапель, а їхню кількість визначали самостійно. Цей прилад, за допомогою променів, рахує кожну краплину, що дає достовірний результат.

— Відповідно до реформування змісту сучасної освіти, зокрема вищої, створюються нові лабораторії, впроваджуються нові засоби навчання у вищій школі, — говорить декан природничого факультету Марина Гриньова. — Сьогодні в нас також відкривається цифрова «Ейнштейн-лабораторія», щоб майбутні вчителі природничих наук могли правильно розуміти процеси в навколишньому світі, а також ті, що відбуваються з людиною. Трактувати хімічні, біологічні, екологічні процеси, знати, як їх стимулювати і підтримувати.

Лабораторія дозволяє вимірювати пульс, тиск і слідкувати за ними в динаміці. Для кожного напряму, пов’язаного з природничими дисциплінами, дає нові можливості: виміряти й скласти діаграми, графіки, дати по них індивідуальні завдання для моделювання процесів. Раніше дослідження та лабораторні роботи проводилися застарілими методами. Сучасні методики дозволяють впровадити особистісно орієнтований підхід у освітній сфері.

Перерізавши стрічку, присутні вперше випробували обладнання кабінету: сіли за столи, перевірили тиск, виміряли пульс, побачили їхню динаміку на екрані та інше.

Довідково: Цифровий вимірювальний комплекс «Еinstein» — це міні-лабораторія, що включає в себе «LabMate+» — легкий, бездротовий реєстратор даних нового типу, оснащений шістьма вбудованими датчиками (ЧСС, вологості, освітленості, УФ-випромінювання, тиску, температури), які найчастіше використовують у навчальній програмі. Комплекс дозволяє проводити велику кількість різноманітних дослідів, перетворюючи звичайний комп’ютер, планшет чи смартфон у повноцінну цифрову природничо-наукову лабораторію.

Перейти до вмісту