Ви тут:
Суспільство Україна 

Бойовики блокують відновлення цивільної інфраструктури на Донбасі

Бойовики блокують відновлення цивільної інфраструктури на Донбасі

Незважаючи на численні звернення української сторони СЦКК до російської сторони СЦКК щодо сприяння у наданні гарантій безпеки під час виконання ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах цивільної інфраструктури поблизу лінії розмежування сторін на Донбасі, підконтрольне Російській Федерації керівництво ОРДО систематично блокує вирішення цих питань.

Так, на фенольному заводі в населеному пункті Новгородське Донецької області, на території, підконтрольній Уряду України, вже давно необхідно провести роботи по посиленню протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача.

В разі її руйнування значна кількість шкідливих речовин, що містять фенол, сірчана кислота та нафтопродукти можуть потрапити до річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської області.

Схожа ситуація склалася з дамбою ставка-накопичувача стічних вод свинарського господарства «Бахмутський аграрний союз» в населеному пункті Новолуганське.

Затримка з ремонтом обох об’єктів може привести до екологічної катастрофи та спалаху інфекцій. Проблема полягає в тому, що ці дамби знаходяться в безпосередній близькості до лінії розмежування сторін, тобто в зоні досяжності обстрілів з будь-яких видів зброї проросійських бойовиків.

З тієї ж причини більш ніж півроку не вдається відновити електропостачання населеного пункту Зайцево (Жованка) Донецької області та запустити газорозподільчу станцію в населеному пункті Мар’їнка.

На даний час зазначена станція не працює.

Внаслідок чого, 26 тисяч жителів Мар’їнки та сусідньої Красногорівки, 6 шкіл та 5 дитячих дошкільних установ не забезпечені газом для побутових потреб і не мають опалення в зимовий період.

Вимушені простоювати «Красногорівський вогнетривкий завод», «Мар’їнський хлібозавод» і Мар’їнське молочне підприємство «Лактіс».

До списку об’єктів, що потребують відновлення, ремонту або обстеження слід додати: водовод, який забезпечує технічною водою Авдіївський коксохімічний завод, водогін Горлівка-Торецьк та інші.

Викликають подив заяви керівництва ОРДЛО про ігнорування українською стороною проблем екологічної безпеки Донбасу, оскільки достатньо звернутися до статистики.

Так із 41-ї заявки від керівників підприємств на проведення ремонтно-відновлювальних робіт в зоні наближеної до лінії розмежування, отриманих СЦКК лише в поточному місяці, керівництвом АТО надані гарантії безпеки по 39-ти заявкам, в той час як від НЗФ ОРДЛО лише по 2-м заявкам.

Це дає підстави стверджувати про незацікавленість керівництва ОРДЛО у забезпеченні екологічної безпеки регіону, а також відновленні інфраструктури Донбасу.

Українська сторона СЦКК

Перейти до вмісту