Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

220 аптек Полтавщини надають безкоштовні медпрепарати в рамках урядової програми «Доступні ліки»

220 аптек Полтавщини надають безкоштовні медпрепарати в рамках урядової програми «Доступні ліки»

Реалізація урядової програми відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань стала темою селекторної наради, яку вчора провів Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. Від Полтавщини участь у заході взяв перший заступник голови ОДА Олег Пругло. Говорили і про перерахування та виплати одержувачам невикористаних сум субсидії.

Спершу учасники заходу обговорили стан реалізації програми «Доступні ліки» у Полтавській області, запровадженої Урядом у квітні 2017 року. Вона полягає у забезпеченні населення безкоштовними ліками від серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу та бронхіальної астми. До переліку входять 157 препаратів від 35 виробників. 18 з них європейського походження, 15 – українського виробництва, та по одному з Ізраїлю та Індії. На сьогодні в цій програмі беруть участь близько 5 тисяч аптек. Тобто, кожна четверта аптечна мережа.

Можемо констатувати, що введення програми в дію проходить дуже успішно. Темпи залучення аптек тішать, – розповів Павло Розенко. – Сьогодні учасниками програми є у два рази більше аптек, ніж три тижні тому. А безкоштовні препарати для хворих мають гідну якість.

Віце-премєр-міністр пообіцяв розширити програму. Кількість рецептів, виписаних пацієнтам, сягнула 730 тисяч. З початку квітня 700 тисяч співгромадян отримали ліки зі списку безкоштовно або за зниженими цінами. Усі необхідні кошти уже передані в області бюджети.

На програму передбачено 500 млн грн, та це лише початок. Уряд готовий збільшити субвенцію на 250 млн грн, щоб забезпечити стале фінансування програми до кінця року.

Міністерство охорони здоров’я та Міністерство фінансів дізналися від представників регіонів про необхідну кількість коштів, яка для цього знадобитися.

Важливо показати піклування та повагу до пацієнтів. Продемонструвати це можна своїми конструктивними діями, а не просто промовами, – говорить заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик. – Тепер хворий має вибір лікарських засобів. Усі препарати без винятку рекомендовані Всесвітньою асоціацією охорони здоров’я.

Досягненням учасники заходу вважають і можливість лікарів комбінувати препарати, що постачаються до медзакладів.

Наразі з фінансуванням проблем немає: кількість аптечних мереж, які беруть участь у проекті в межах області, розгалужена, – прокоментував заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло. – 220 аптек надають безкоштовні препарати завдяки цій програми. У цим мережах представлено 80% асортименту препаратів із загального списку. Нагальним питанням залишається перелік лікарських засобів, яких не вистачає для лікування алергічних та серцево-судинних захворювань. Робота в області триває. Але ми не зупиняємося на досягнутому.

Обговорили також і систему субсидій та часткової монетизації невиплачених компенсацій. Представники областей мають подати списки громадян, які отримали призначену субсидію не в повному обсязі або зекономили на електроенергії та газопостачанні. Таким чином, до 1 липня такі користувачі отримають виплату у розмірі близько 700 грн. Отримати кошти можна буде через банківський переказ або у поштовому відділенні.

У Полтавській області порахували невикористані субсидії і збираються повернути 162 млн гривень. Для реалізації проекту, йшлося на нараді, важливо забезпечити узгодженість дій підприємців, які надають послуги громадянам, та працівників місцевих ОДА.

Крім цього, Олег Пругло розповів Павлу Розенку про проблему з відсутністю «живих» коштів в обласних ОСББ. Адже комунальні підприємства не можуть виплатити заробітну плату своїм працівникам. Віце-прем’єр наказав сформувати відповідне доручення щодо надання розрахунків з приводу ситуації ОСББ.

Перейти до вмісту