Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Як вирішити спір батьків, щодо визначення місця проживання дитини?

Як вирішити спір батьків, щодо визначення місця проживання дитини?

Досить часто до фахівців Машівського бюро правової допомоги звертаються громадяни з питанням вирішення спору щодо визначення місця проживання дитини незалежно від її віку, коли батьки особисто чи разом з дитиною не можуть дійти згоди щодо того, де і з ким буде проживати дитина.

Тож, юристи Машівського бюро правової допомоги надають роз’яснення з цього приводу.

Сімейним кодексом України передбачено право батьків, як в шлюбі, так і після його розірвання, визначати з ким із них проживатиме дитина. Важливо зазначити, що дитині також надається право обирати з ким з батьків вона бажає проживати. Це право надається по досягненні нею чотирнадцяти років. Проте, якщо до досягнення дитиною десяти років її думку не враховують, то при досягненні нею даного віку, батьки за спільною згодою визначають її місце проживання з обов’язковим урахуванням думки дитини. Саме в даному віці, на думку законодавця, дитина вже усвідомлює свою прив’язаність до одного з батьків, та може самостійно визначитися зі своїми бажаннями.

Відповідно до ст.161 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Крім того, важливим є те, що ст. 19 Сімейного кодексу України встановлює обов’язок участі органу опіки та піклування при розгляді судом спорів щодо місця проживання дитини. Відтак, при розгляді даного питання в суді, орган опіки та піклування буде залучений, висловить свою позицію та надасть відповідні висновки, на які, крім іншого, теж буде спиратися суд при прийнятті рішення.

При вирішенні спору суд виходить з принципу рівності прав і обов’язків обох батьків (ст. 141 Сімейного кодексу України), надаючи перевагу тому з них, хто може забезпечити найбільш сприятливі умови виховання дитини.

Стаття 161 Сімейного кодексу України дає приблизний перелік обставин, які слід враховувати суду. Зокрема, до уваги беруться ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров’я та інші обставини, що мають істотне значення.

Тому, з метою позитивного вирішення даного спору, в суді необхідно доводити наступні обставини:

Обставини

Докази

Відповідальне ставлення до своїх батьківських обов’язків

Доказами на підтвердження відповідального ставлення до своїх обов’язків в першу чергу можуть виступати характеристики з місця проживання, характеристики з місця навчання дитини, з лікарні, де буде зазначено, що той з батьків, хто бажає, щоб дитина проживала з ним, піклується про дитину, цікавиться успіхами дитини в навчанні, відвідує батьківські збори, піклується про стан здоров’я дитини, а також документи, які підтверджують відсутність/наявність заборгованості по виплаті аліментів.

Стан здоров’я батьків і дитини

З метою підтвердження того чи іншого стану здоров’я як дитини так і батьків, суду можуть надаватися медичні довідки, висновки лікарів, результати аналізів, історії хвороби та рекомендації лікарів щодо лікування в Україні чи за кордоном.

Матеріальне становище батьків

Доказами на підтвердження матеріального становища можуть виступити довідки про доходи, довідки про надання утримання від родичів і т.д.

Можливість забезпечення належних житлових умов

Органи опіки та піклування в обов’язковому порядку проводять обстеження побутових умов проживання та можливості проживання дитини за місцем проживання матері та батька, за результатами яких складають відповідні акти, що долучаються до матеріалів справи.

Інші обставини

До них можна віднести будь-які обставини, зокрема: шкідливі звички, графіки роботи, професія тощо.

Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Перейти до вмісту