Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві провели тренінг “Побудова партнерської мережі в рамках реалізації наглядової та досудової пробації”

У Полтаві провели тренінг “Побудова партнерської мережі в рамках реалізації наглядової та досудової пробації”

Сьогодні пробація є невід’ємним елементом системи кримінальної юстиції багатьох країн та результатом демократичного розвитку суспільства, який доведений майже 200-річною історією розвитку пробації. Прийняття Закону України «Про пробацію», який набрав чинності 28.08.2015 року, стало реальним кроком у сфері наближення юстиції України до міжнародних стандартів і впровадження у державі принципово нової системи заходів кримінально-правового характеру, притаманної демократичному суспільству.

img_20170419_102434-1

«Пробація – це якісно новий підхід до питань ресоціалізації засуджених. Вона повинна виступати як координатор між відповідними органами і організаціями, які можуть надавати послуги суб’єктам пробації в залежності від їх потреб (соціальні, медичні, юридичні, психологічні, тощо)», – зазначив Роман Дрозд, заступник виконавчого директора БО «Світло надії».

img_20170419_102124-1

«Основна відмінність сьогоднішньої пробації – ми починаємо працювати із людиною ще на момент, коли вона є обвинуваченим. Тобто пробація вивчає особу, вивчає її соціальні зв’язки, наскільки їй потрібна допомога та яка саме. Ми знижуємо витрати на утримання осіб в місцях позбавлення волі та не вимушені боротися потім із негативними явищами, які дає ізоляція від суспільства», – сказала Ірина Яковець, начальник управління пробації Північно-Східного межрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

На одноденному тренінгу учасники ознайомились із основними задачами та функціями уповноваженого органу пробації. Окремим практичним блоком розглянули схеми пере направлення суб’єктів пробації та можливості залучення волонтерів пробації.

img_20170419_101152-1

«Партнерами пробації можуть виступати як державні, так і неурядові організації Полтавської області. Тільки об’єднавши зусилля всіх партнерів, ми можемо максимально швидко допомогти людині соціалізуватися і тим самим знизити ризики вчинення повторного злочину» – зазначив Роман Дрозд, заступник виконавчого директора БО «Світло надії».

Тренінг відбувся в рамках реалізації проекту «Посилення потенціалу співробітників пробації у сфері ре соціалізації засуджених» за фінансової підтримки DVV International в Україні.

Довідково: «Пробація» у перекладі з англійської означає «випробування» або «умовне звільнення (від покарання)», а з латині – «випробувати» або «віддавати під нагляд». Відповідним Законом України пробація визначається як система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Пробація застосовується за рішенням суду. На даному етапі впровадження пробації орган пробації створюється у складі Державної пенітенціарної служби України шляхом реорганізації кримінально-виконавчої інспекції, яка забезпечує виконання покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

З економічної точки зору утримання пробації для держави дешевше, ніж витрати на утримання місць позбавлення волі (інфраструктура, персонал, утримання засуджених). Наприклад у Швеції, Фінляндії, Естонії та Румунії витрати на організацію пробації щодо однієї особи у 10-11 разів менше, ніж витрати на одного ув’язненого. Співвідношення персоналу та утримуваних у в’язницях складає майже один до одного, а персоналу пробації до її клієнтів – більше ніж один до двадцяти. Сьогодні світова спільнота та, зокрема, Європейський Союз розглядають пробацію не як альтернативу тюремному ув’язненню, а як заходи кримінально-правового реагування, що мають застосовуватися у першу чергу.

Перейти до вмісту