Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Полтавський імунолог-алерголог розповіла про наслідки інфекцій від яких можна захиститися щепленнями

Полтавський імунолог-алерголог розповіла про наслідки інфекцій від яких можна захиститися щепленнями

Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюку, правцю, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту. На сьогодні відомо вже 27 захворювань, які можна попередити вакцинацією. Тетяна Полич, дитячий лікар імунолог-алерголог Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні розповіла, чому так важливо сформувати імунітет.

Одним із основних методів профілактики інфекційних хвороб є профілактичні щеплення. Деякі інфекційні хвороби зустрічаються настільки рідко, що створюється ілюзія, наче вони перестали бути страшними і небезпечними, а значить і захищатися від них тепер немає необхідності. Проте не слід забувати, що благополучна епідеміологічна ситуація досягнута багато в чому завдяки застосуванню вакцин, – наголошує лікар. – З різних причин за останні роки значно знизився відсоток не щеплених дітей. Згадаємо, до яких наслідків це призвело: спалах поліомієліту в Україні, відзначається значний ріст кашлюку, правцю та кору серед дитячого населення країни. Щороку у світі, завдяки щепленням, вдається зберегти понад 2,5 млн. дитячих життів. Дитину слід захистити від інфекцій до того, як вона почне активно контактувати з іншими дітьми у дитячому садочку або на дитячому майданчику. Головна мета проведення масового щеплення – створити колективний імунітет (не менше 95% щеплених дітей) з метою захисту не лише однієї конкретної людини, а всього населення, аби повністю встановити контроль над інфекцією”.

Туберкульоз існує на світі приблизно так давно, як і людство

В Україні зберігається несприятлива епідситуація з туберкульозу, високий рівень поширеності цієї інфекції та ріст числа вперше виявлених хворих, відносно молодого віку, з тяжким прогресуючим перебігом, викликаним медикаментозностійкими мутаціями збудників.

Вакцина БЦЖ (BCG) має достатньо високу профілактичну активність, яка при вакцинації новонароджених становить 70–85%: дитина практично цілком захищена від генералізованих форм туберкульозу (дисемінований туберкульоз та туберкульозний менінгіт), які без лікування зазвичай закінчуються летально.

Близько 400 млн людей в світі живуть з гепатитом В

Єдиним джерелом інфекції є людина, хвора на гостру або хронічну форми захворювання, а також «здорові» вірусоносії. Щорічно близько 1,4 млн. людей помирає від ускладнень, пов’язаних з гепатитом В. Лікування даної інфекції симптоматичне, специфічного лікування не існує!

Кашлюк – смертоносна інфекція, яку можна запобігти вакциною

Серед дитячих інфекційних хвороб, яким можна запобігти вакцинацією, кашлюк, як причина загальної смертності, займає п’яте місце після гепатиту, кору, правцю, Hib-інфекції.

Він спричинює у дітей нападоподібний кашель, блювання та кашлюкові репризи з тривалістю від одного до декількох місяців. Кашлюк перебігає найбільш важко у грудних дітей та дітей раннього віку, з можливими ускладненнями у вигляді судом, енцефалопатією, апное (зупинка дихання) та смертю дитини.

Доведено, що щеплення дуже добре захищає від важких форм кашлюку.

Без вакцин від дифтерії під час епідемії помирав кожен другий хворий

У довакцинальний період у нашій державі захворювало на дифтерію від 40000 до 80000 тис. дітей щорічно, а летальність від даної патології складала майже 50% – від загальної кількості хворих, помирала кожна друга людина. Не зважаючи на адекватне лікування, 5–10% випадків дифтерії закінчуються летально, ризик смерті значно підвищується у дітей молодших 5 років (кожна 5 дитина має шанс загинути!).

Для лікування дифтерії потрібна протидифтерійна сироватка, якої немає на даний час в нашій країні.

У випадках виникнення захворювання у вакцинованої особи, дифтерія перебігає легко, летальність від дифтерії у вакцинованих у 10 разів менша, ніж у не вакцинованих, а параліч (одне з важких ускладнень) зустрічається в 5 разів менше.

Через травмовану шкіру і слизову людина заражається правцем

Ще проти однієї небезпечної інфекції захищає вакцина АКДП. Правець – захворювання, що вражає нервову систему. Проявляється захворювання тонічним напруженням поперечно-смугастих м’язів та генералізованими судомами з надзвичайно високою летальністю (85-95%). Зараження відбувається при потраплянні спор із землею через травмовану шкіру або слизові.

Поліомієліт може повернутись

У 2015 р. поліомієліт реєструвався в Афганістані та Пакистані. В Україні в 2015р. також був зареєстрований спалах цієї страшної хвороби на Закарпатті. Завдяки загальнонаціональній тритуровій кампанії з вакцинації, циркуляцію поліовірусу припинено, а спалах в Україні подолано. На жаль, відсоток щеплених дітей лишається низьким, що створює умови до повернення поліовірусу.

Гемофільна паличка викликає менінгіт і пневмонію

Гемофільна паличка типу В викликає небезпечні та клінічно поліморфні інфекційні хвороби: менінгіт, пневмонію, септицемію, епіглотит, остеомієліт, септичний артрит, які становлять загрозу для життя дітей раннього віку. Hib-інфекції характеризуються важкими генералізованими формами з летальністю до 50%, численними ускладненнями та стійкою інвалідизацією до 20 % випадків.

Посилаючись на високу ефективність вакцини проти Hib-інфекції, ВООЗ у 1997 році рекомендувала включити універсальну імунізацію всіх дітей першого року життя в національні календарі вакцинації у всіх державах світу, в яких захворюваність залишається актуальною проблемою.

Вакцина може дати імунітет від кору на 25 років

За даними ВООЗ, після спаду, що тривав з 2013 року, рівень захворюваності на кір в Україні знову почав зростати. Причиною цього є катастрофічне зниження кількості вакцинованого населення (вакциновано лише 45,5% українців). У 2016р. було зареєстровано 102 спалахи кору в 10 областях нашої країни.

Вірус кору, як і багато інших вірусів, віддає перевагу для розмноження нервовій тканині. Вірусний менінгоенцефаліт є ще однією сумною «візитною карткою» кору. Летальність від враження мозку складає 40 %.

Кожного року в світі від кору помирає більше 10 млн. дітей. Іншими тяжкими ускладненнями кору є пневмонії, отити, стоматити, окрім того хвороба може призвести до інвалідності внаслідок враження головного мозку. При правильній вакцинації імунітет розвивається у 95-98 % дітей та триває 25 років.

Дві дози вакцини забезпечують довічний захист від краснухи

Довгі роки краснуху вважали легкою «дитячою» хворобою, та, вивчаючи інфекцію, виявили, що захворювання вагітної (яке може протікати у стертій формі) призводить до інфікування плоду та розвитку синдрому вродженої краснухи. Найбільш часті прояви цього синдрому – сліпота, глухота, вроджені вади серця, розумова відсталість, дефекти внутрішніх органів та кісток. У 15% випадків краснуха у вагітних спричинює викидні чи мертвонароджування. Дві дози вакцини забезпечують довічний захист від захворювання.

Паротит спричиняє безпліддя у чоловіків

До національного календаря профілактичних щеплень належить і вакцинація проти епідемічного паротиту. Однак захворювання небезпечне своїми ускладненнями. До нього відносять ураження залоз організму – підшлункової, щитоподібної, слинних, статевих залоз та нервової системи – серозний менінгоенцефаліт. Вірус епідемічного паротиту у чоловіків здатен викликати безпліддя.

Вакцинація не може перевантажити імунну систему

Навіть, якщо одночасно ввести вакцини проти 10 інфекційних захворювань, задіюється 0,1% імунної системи дитини, тоді як при інфекційному захворюванні навантаження на імунну систему буде у кількасот разів вищим. Необхідно також пам’ятати, що наша імунна система пристосована до контактів з величезною кількістю мікроорганізмів.

Інших перевірених ефективних способів попередження інфекційних захворювань не існує. Загартовування, повноцінне харчування та інші елементи здорового способу життя дуже важливі для здоров’я дитини. Але все це не може захистити її від інфекцій, проти яких проводиться вакцинація, та їхніх ускладнень.

Давайте пам’ятати, що бути захищеним від хвороб є законним правом кожної дитини. Будь-яка вакцина в сотні разів безпечніша, ніж те захворювання, від якого вона захищає”, – підсумувала Тетяна Полич.

ПРЕС-ЦЕНТР ДОЗ ОДА

Перейти до вмісту