Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Олег Тимченко про необхідність приведення статутів громадських об’єднань у відповідність до вимог Податкового кодексу

Олег Тимченко про необхідність приведення статутів громадських об’єднань у відповідність до вимог Податкового кодексу

Нова редакція Податкового кодексу України в частині надання неприбутковості зобов’язує усі неприбуткові організації, які були внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій до 13.08.2015, привести свої статути у відповідність до п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України. Граничний термін такого приведення продовжено до 1 липня 2017 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 № 1797-VIII.

Неприбуткові підприємства, установи та організації, які не приведуть свої установчі документи у відповідність із нормами п. 133.4 ст. 133 цього Кодексу, після 1 липня 2017 року будуть виключені контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Державна реєстрація змін до установчих документів громадських об’єднань проводиться територіальними органами Міністерства юстиції України незалежно від місцезнаходження громадського об’єднання в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя.

Для державної реєстрації змін до установчих документів громадського об’єднання до реєструючого органу необхідно подати такі документи:

1) заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (Форма заяви затверджена наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 № 3268/5);

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;

3) реєстр осіб (громадян), які брали участь в засіданні уповноваженого органу управління юридичної особи;

4) документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту громадського формування про внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;

5) установчий документ юридичної особи в новій редакції, який повинен відповідати вимогам ст. 11 Закону України «Про громадські об’єднання».

За державну реєстрацію змін до відомостей про громадське об’єднання, у тому числі змін до установчих документів, пов’язаних з приведенням їх у відповідність із законами України у строк, визначений цими законами, адміністративний збір не справляється.

При цьому Порядком державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.02.2016 № 359/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.02.2016 за № 200/28330, та наказом Міністерства юстиції України «Про запровадження пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань»  від 17.06.2016  № 1717/5 передбачена можливість подачі документів для державної реєстрації через центри надання адміністративних послуг та місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги як фронт-офіси.

Контактні дані центрів надання адміністративних послуг та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Полтавської області, а також перелік та зразки документів, необхідних для державної реєстрації змін до установчих документів громадського об’єднання, розміщені на веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Полтавській області (http://www.just.gov.ua/news/6712/, http://www.just.gov.ua/news/6762/,http://www.just.gov.ua/content/42/).

Звертаємо увагу на необхідності своєчасної подачі до реєструючого органу документів для державної реєстрації змін до установчих документів громадських об’єднань, з метою уникнення черг та соціальної напруги.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко

Перейти до вмісту