Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Громади, розташовані на територіях суміжних районів, отримали довгоочікуваний закон. Далі рішення за ЦВК

Громади, розташовані на територіях суміжних районів, отримали довгоочікуваний закон. Далі рішення за ЦВК

В газеті Верховної Ради України «Голос України» № 70 від 15 квітня 2017 року опубліковано Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів”.

750_300_5219

З цим документом пов’язані сподівання на початок нового, кращого життя більше 30 ОТГ (ознайомитися з переліком ОТГ можна ТУТ). Центральна виборча комісія не призначала перші місцеві вибори в об’єднаних громадах, розташованих на територіях суміжних районів, по особливому трактуючи діючі закони та Конституцію України.

На думку Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди, ЦВК повинна повернутися до розгляду питань про призначення виборів у тих громадах, яких цей закон стосується.

“Сподіваюся, що з цим законом завершаться безпідставні обмеження прав тих об’єднаних громад, до складу яких увійшли населені пункти суміжних районів або які утворилися довкола міст обласного значення і в яких проживає близько 400 тисяч мешканців. Якщо нещодавно ЦВК вимагала додаткових правових підстав для призначення перших місцевих виборів в таких громадах, то сьогодні такі підстави вона отримала. Хочеться вірити, що на цей раз Комісія не буде шукати нових причин та не зволікатиме з прийняттям позитивних рішень і вже найближчим часом призначить перші вибори в тих громадах, які чекають на них хто рік, хто два. Ці рішення будуть сигналом і для інших громад, які планують об’єднатися чи приєднатися до вже існуючих ОТГ в межах суміжних районів”, – сказав В’ячеслав Негода.

Джерело: Прес-центр ініціативи “Децентралізація влади”

Перейти до вмісту