Ви тут:
Суспільство Україна 

Експерти РПР називають правки до е-декларування дискримінаційними та вимагають припинити наступ на громадський сектор

Експерти РПР називають правки до е-декларування дискримінаційними та вимагають припинити наступ на громадський сектор

eksperty-rpr-vymahayut-skasuvaty-dyskryminatsijni-pravky-schodo-e-deklaruvannya-ta-prypynyty-nastup-na-hromadskyj-sektor

Після прийняття парламентом дискримінаційних правок до законопроекту №6172 «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», які поширили коло осіб, зобов’язаних подавати декларації осіб, уповноважених виконувати функції держави або місцевого самоврядування, на керівників та всіх членів антикорупційних громадських організацій, усіх підрядників цих організацій і навіть на будь-яких учасників заходів по боротьбі з корупцією, ініційованих громадськими організаціями, Президент не скористався своїм законним правом і не направив до Парламенту пропозицію скасувати ці правки. Тим самим Президент взяв на себе відповідальність за його реалізацію та наслідки. Про це йдеться на сайті РПР.

Після підписання Президентом цих правок по всій Україні підприємці починають під тим чи іншим приводом відмовляти у наданні приміщень для проведення заходів громадським організаціям, друку брошур, оренди офісів та інших послуг. І це стосується не лише організацій, які за статутом мають мету сприяти боротьбі з корупцією. Фізичні особи-підприємці, які і так здають податкові декларації відповідно до законодавства, починають уникати співпраці з громадськими організаціями взагалі, бо некоректні та непрофесійні норми закону не дають чіткого розуміння, яких організацій вони стосуються, а яких – ні. Попри те, що обов’язок подання декларацій виникає лише в 2018 році, усі інші положення щодо фінансового контролю вже набрали чинність для антикорупційних ГО та їх членів, активістів.

Зважаючи на безглуздість норм, які вступили в дію – прирівнювання громадських активістів, що не отримують бюджетні кошти, до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також, зважаючи на нечіткість формулювань, юридичну невизначеність цілого ряду понять, дискримінацію за сферою діяльності – ми розцінюємо їх появу, як помсту політиків громадським активістам та наступ влади на третій сектор. Тієї ж думки дотримуються представники міжнародної спільноти, адже в жодній іншій країні світу немає практики подання майнових декларацій державних службовців представниками громадських організацій взагалі чи окремої їх категорії (антикорупційні, правозахисні тощо) зокрема.

Ми не вважаємо пропозицію Президента створити робочу групу з виправлення положень нового закону адекватним виходом із ситуації до моменту, поки дискримінаційні правки, які стосуються громадських організацій, не будуть скасовані. Лише після цього ми готові делегувати своїх представників у робочу групу по підготовці рішень щодо унормування питань лобіювання, вдосконалення законодавства у сфері звітування громадських організацій державі, а також діяльності представників громадськості у наглядових та консультаційних радах чи конкурсних комісіях.

Експерти РПР вимагають від Президента та народних депутатів України терміново ініціювати скасування згаданих дискримінаційних новел законодавства та припинити наступ на громадський сектор. Лише три роки тому ми спільними зусиллями вигнали з країни представників режиму, які думали, що з громадянським суспільством можна говорити мовою сили та конфронтації. Маємо сподівання, що політики, які прийшли до влади в результаті Революції Гідності, добре засвоїли урок щодо потреби вибудовувати партнерські стосунки із суспільством. Руйнуючи довіру до себе з боку окремих, найбільш активних представників громадського сектору, влада наражається на небезпеку втратити її цілком, що для країни, яка перебуває в стані запровадження суспільних реформ та одночасно відбиття військової агресії, є неприпустимим.

Перейти до вмісту