Ви тут:
Суспільство Україна 

Ефективність від впроваджуваних реформ значною мірою залежить від рівня відповідальності керівників територіальних органів, – ДАБІ

Ефективність від впроваджуваних реформ значною мірою залежить від рівня відповідальності керівників територіальних органів, – ДАБІ

25 квітня відбулася виробнича нарада за участю керівництва Державної архітектурно-будівельної інспекції України та керівників територіальних органів, на якій було підведено підсумки діяльності ДАБІ за І квартал 2017 року.

25-str-pro-tehnichni-vymogy-520x245

Як повідомив Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев, в рамках децентралізації вже створено 65 органівдержархбудконтролю. На перших етапах діяльності новоутворених органів Держархбудінспекція надає місцевим інспекціям максимальну консультативну та методичну допомогу. В той же час Держархбудінспекцією забезпечується і нагляд за діяльністю таких органів. Так, у І кварталі 2017 року було здійснено 30 планових та позапланових перевірок новоутворених органів. В результаті виявлених порушень видано 45 рішень про скасування дії рішень органів держархбудконтролю. Повідомляє прес-служба ДАБІ України.

В межах здійснення Держархбудінспецією функції нагляду за діяльністю уповноважених органів містобудування та архітектури за перші три місяці 2017 року було проведено майже 200 позапланових та 70 планових перевірок діяльності. В результаті виявлених порушень було видано рішення про зупинення та скасування дії рішень, прийнятих об’єктами нагляду. Найбільше перевірок було здійснено територіальними органами Держархбудінспекції у Кіровоградській та Полтавській областях.

Окрему увагу під час наради було приділено питанню щодо унеможливлення повернень на доопрацювання дозвільних документів на будівництво об’єктів І-ІІ категорій складності. Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев наголосив, що показники за цим напрямком роботи відображають ефективність діяльності керівників територіальних органів. Найкращі результати у виконанні цього доручення у першому кварталі 2017 року показали структурні підрозділи Тернопільської, Київської та Черкаської областей.

Крім того, було обговорено стан підготовки підзаконних нормативно-правових актів відповідно до Закону України №1817-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності». З 10 червня 2017 року, із набуттям чинності його норм, таке розповсюджене сьогодні порушення, як заниження категорії складності, стане неможливим. Адже будівництво об’єктів середнього та значного класів наслідків, до яких відносяться багатоповерхівки, торговельні та соціальні заклади, здійснюватиметься виключно за умови отримання дозволу.

Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев відзначив, що очікувані результати щодо зменшення кількості незаконних забудов внаслідок внесених змін до містобудівного законодавства, визначною мірою залежать від рівня відповідальності керівників територіальних органів, які для належної організації роботи мають забезпечити підвищення кваліфікації співробітників та оптимізувати інспекційних ресурс на місцях.

В той же час Голова Держархбудінспекції закликав максимально сприяти впровадженню реформ, спрямованих на залучення інвестицій та дерегуляцію бізнесу. «Територіальні органи ДАБІ мають достатньо важелів та механізмів для ефективної роботи на місцях, – зауважив Олексій Кудрявцев. – Тож давайте активно ними користуватися на користь громадян та бізнесу. Наші першочергові завдання – сприяти розвитку інвестиційних проектів у будівництві та унеможливити відмови у реєстрації дозвільних документів».

Перейти до вмісту