Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

17 квітня – Всесвітній день боротьби з гемофілією

17 квітня – Всесвітній день боротьби з гемофілією

Гемофілія виявляється, як правило, у дитячому віці. Кровоточивість може виникати при прорізуванні зубів, прикушуванні язика, травматизації слизових оболонок гострими предметами.

Гемофілія є спадковим захворюванням, зумовленим дефіцитом, або молекулярними аномаліями одного з прокоагулянтів, які беруть участь в активації зсідання крові «по внутрішньому механізму».

Хворі на гемофілію завжди повинні мати при собі довідку-паспорт «Хворого гемофілією», де вказано точний діагноз, група крові, резус належність та конкретні лікувальні рекомендації для надання їм ургентної допомоги у випадку травми або кровотечі. Є також декілька фірм, які виготовляють ланцюжки і браслети, які хворий може носити, щоб в критичній ситуації люди знали, що у нього гемофілія. З метою надання ранньої невідкладної допомоги, коли тільки почався гемартроз, гематома або кровотеча, доцільно організувати спеціалізовані бригади швидкої допомоги, які б могли негайно забезпечити хворому введення антигемофільних препаратів.

hemofiliya-2

Важливе значення має правильний вибір професії, не пов’язаної з фізичними навантаженнями, тривалою ходьбою, можливістю травматизації.

У випадках достатньої підготовки хворого або його родини введення антигемофільних препаратів в ургентних випадках можна доручити їм. З цією метою хворого забезпечують необхідними препаратами для здійснення трансфузій в домашніх умовах. Це дозволяє значно швидше припинити кровотечу.

Батькам потрібно завжди підтримувати своїх дітей, наголошуючи, що гемофілія є частиною їх життя, але не повинна в жодному разі домінувати. Хворому на гемофілію потрібно підтримувати контакт з поліклінікою, лікарем, у якого зможе отримати широку інформацію, контакти і впевненість, які допоможуть хворому жити повноцінним життям!

У всьому світі більше 350000 людей хворих на гемофілію. В 70% всіх випадків є сімейний анамнез гемофілії, більш ніж в 30% випадків це захворювання може виникати спонтанно. На 1 січня 2017 року в Полтавській області на обліку перебуває 19 дітей: гемофілія А – 17 дітей, гемофілія Б – 1 дитина, хвороба Віллі Бранда – 1 дитина, повідомили у Департаменті охорони здоров’я.

Перейти до вмісту