Ви тут:
Прес-релізи 

Способи подання податкової декларації

Способи подання податкової декларації

logotup

Державна податкова інспекція у м. Полтаві нагадує, що платники податку, які згідно з розділом ІV Податкового кодексу України зобов’язані подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію),  подають її до 1 травня 2015 року.

Декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем реєстрації платника податку.

Способи подання декларації

Податкова декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів за вибором платника податку:

 особисто платником або уповноваженою на це особою;

 надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

 засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису в порядку, визначеному законодавством.

При цьому відповідно до статті 49 Податкового кодексу поштове відправлення необхідно здійснити не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації, встановленого цією статтею, а при поданні в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому минає такий граничний термін.

Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення.

Крім того, слід зазначити, що обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника податку покладається на таких осіб:

 опікуна або піклувальника – щодо доходів, отриманих малолітньою/неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною;

 спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) – щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником податку, який помер;

 державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, визначеного в установленому порядку банкрутом.

Подання декларації в електронній формі

Для подання декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі громадянам необхідно отримати особисті ключі електронно – цифрового підпису, які є електронним аналогом власноручного підпису і можуть використовуватися для подання декларації про майновий стан і доходи в період кампанії декларування та з метою отримання податкової знижки.

З цією метою на єдиному веб-порталі Державної фіскальної служби України працює спеціальний електронний сервіс «Декларування on-line». Ознайомитись з інструкцією по заповненню декларації можна за наступною адресою (http:// sfs.gov.ua).

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу (on-line) платнику податків необхідно:

1. Отримати електронний цифровий підпис, який видається Акредитованими центрами сертифікації ключів, (всього діє 23 таких центри, перелік за посиланням www://czo.gov.ua.).

2. У Електронному кабінеті платника через особистий кабінет платника подати до контролюючого органу декларацію про майновий стан і доходи (зайти до Електронного кабінету можна за посиланнямhttps://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/dp00declm.jspx_ )

або

2. Завантажити з сайту Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення. Встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері та виконати необхідні налаштування за допомогою інструкції користувача.

3. Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та розпочати роботу.

Подання податкової декларації через Інтернет позбавить громадян необхідності відвідувати податкову інспекцію для звітування. Для користування цією послугою платникам необхідно мати електронний ключ цифрового підпису.

Тому не потрібно витрачати свій час на похід до Центру обслуговування платників, чекати своєї черги і заповнювати декларацію в паперовому вигляді. Адже комфорт у роботі контролюючих органів з платниками податків є запорукою їх успішного бізнесу і своєчасністю наповнення державного бюджету.

Відділ організації роботи Державної податкової інспекції у м. Полтаві

Перейти до вмісту