Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Подбайте про своє майбутнє – не погоджуйтеся на зарплату «в конверті»

Подбайте про своє майбутнє – не погоджуйтеся на зарплату «в конверті»

zarplata-v-konverti

«З початку 2017 року спільні заходи фахівців Державної податкової інспекції у м. Полтаві, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування міста у напрямку боротьби з тіньовою зайнятістю сприяли підвищенню заробітної плати найманих працівників 12 підприємств. Як результат, додаткові відрахування до бюджету склали 19,3 тис. грн.

Окрім цього, за результатами індивідуальної роз’яснювальної роботи, що проводять працівники міської податкової, 11 працедавців здійснили підвищення заробітної плати, тим самим збільшили відрахування до бюджету на 11,3 тис. грн», – зазначив заступник начальника Державної податкової інспекції у м.Полтаві Володимир Цюпка. Про ц повідомили у відділі організації роботи Державної податкової інспекції у м. Полтаві.

З початку року проведено перевірки 13 суб’єктів господарювання – юридичних осіб з питання дотримання податкового законодавства під час виплати доходів громадянам, порушення виявлено у 9 випадках. За результатами проведеної контрольно – перевірочної роботи донараховано податку на доходи фізичних осіб на суму 20,7 тис. грн, з них надійшло до бюджету 10,8 тис. грн.

Відповідно до чинного законодавства право громадян на соціальний захист у нашій державі гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок сплати єдиного внеску громадянами, підприємствами, установами й організаціями.

 Парадокс нашого життя полягає в тому, що нерідко на межі бідності і соціальної незахищеності опиняється навіть працююча людина. Деякі роботодавці, намагаючись отримати великі прибутки, виплачують своїм працівникам  зарплату неофіційно — в «конвертах», не сплачуючи податків, чим не тільки обкрадають бюджет держави, а й позбавляють своїх найманих працівників гідного соціального захисту та належної пенсії. І як недивно, останні свідомо на це погоджуються.  Більшість таких людей не задумується, що обкрадають самі себе. Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні, можна одержати однозначний програш у майбутньому. Адже, виходячи з мізерної офіційної зарплати, йому нарахують мізерну пенсію. Крім цього, «тіньова» заробітна плата позбавляє працівника на отримання  допомоги по тимчасовій непрацездатності в зв’язку з хворобою (лікарняні), а жінки – ще і допомоги по вагітності і пологах; допомоги по безробіттю, розмір якої залежить від офіційного середньомісячного заробітку, ряду інших соціальних виплат, в тому числі, у разі втрати годувальника.

Роботодавцям слід пам’ятати, що виплата заробітної плати в «конвертах» інкримінується як легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів. Цей злочин тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

ДПІ у м. Полтаві нагадує, що працівник, який одержує зарплату неофіційно, цілком беззахисний перед роботодавцем. Оскільки, звернувшись за захистом своїх прав у будь-яку інстанцію, працівник не буде мати жодних доказів підтвердження розміру заробітної плати, яку він фактично одержував.

Шановні наймані працівники, не давайте себе обманювати! Не перебирайте на себе зобов’язання роботодавця, реєструючись приватним підприємцем. Наполягайте на укладенні трудових угод, колективних договорів!

Перейти до вмісту