Ви тут:
Головне здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство 

Понад 100 лікарів та медсестер первинної ланки Полтавщини навчать консультувати і тестувати на ВІЛ

Понад 100 лікарів та медсестер первинної ланки Полтавщини навчать консультувати і тестувати на ВІЛ

img_6587

У Полтаві розпочали навчання 110 лікарів і медичних сестер первинної ланки медичної мережі тестуванню на ВІЛ швидкими тестами та відповідному консультуванню пацієнтів. Після навчання полтавці зможуть пройти тест на ВІЛ, отримати результат та відповідну консультацію протягом 15 хвилин одного візиту до сімейного лікаря.

Навчання проводиться на виконання завдань Пілоту «Сталість ВІЛ послуг», який впроваджується за підтримки Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» у Полтавській області. Проект пілотує сталу модель надання життєво важливих послуг для ключових груп населення та людей, які живуть з ВІЛ, на місцевому рівні, шляхом створення нормативних, організаційних та фінансових умов.

img_6597

«Послуга тестування на ВІЛ швидкими тестами – найважливіша частина впровадження ключового пакету послуг (експрес-тестування + поведінкові зміни + перенаправлення) в закладах первинної та спеціалізованої медичної допомоги. Люди отримують доступ до послуг і таким чином будуть дізнаватись про свій ВІЛ статус на ранній стадії, а не коли вже організм відмовляється працювати», – коментує Олексій Яременко, заступник керівника Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», радник з питань політики.

У рамках навчання учасники ознайомились із веденням обов’язкової документації, з основними етичними моментами та ефективною практикою консультування щодо ВІЛ. Також обговорили алгоритми до- і після тестового консультування та попрактикувались у проведенні експрес-тестування на ВІЛ. Окремо торкнулися питань гендеру, стигми та дискримінації уразливих груп та ЛЖВ, а також впливу стигматизації на епідемію.

img_20170208_111745

«3-денні курси навчального тренінгу «Консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію» проводяться для фахівців тих ЛПЗ, які задіяні у реалізації Пілоту. Впродовж лютого загалом буде навчено 110 фахівців м.Полтави, Полтавського району та м.Кременчук», – сказав Сергій Жук, експерт БО «Світло надії», яка є місцевим партнером з проведення тренінгів медичного персоналу.

img_6594

Довідково: Загальною метою Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» є посилення системи охорони здоров’я України для забезпечення ефективного та сталого надання послуг з профілактики, лікування та догляду у сфері ВІЛ-інфекції/СНІДу найбільш уразливим групам населення.

Перейти до вмісту