Ви тут:
Головне Комуналка Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині власникам «теплих кредитів» надаватимуть багаторівневе відшкодування позики

На Полтавщині власникам «теплих кредитів» надаватимуть багаторівневе відшкодування позики

vlasnykam-teplyh-kredytiv-nadavatymut-bahatorivneve-vidshkoduvannya-pozyky

За два останні роки мешканці Полтавщини взяли 5 658 так званих «теплих кредитів» на утеплення власних помешкань, заміну котлів та інші заходи енергоефективності.

Урядова програма енергоефективності передбачає часткове відшкодування залучених кредитних коштів для населення, ОСББ та ЖБК. Позику у рамках програми видають два державні банки — Ощадбанк та Укргазбанк. Розмір відшкодування вартості кредиту — від 20 до 40 %, а для отримувачів субсидії — до 70%.

eduard-reva

Як зауважив начальник управління житлово-комунального господарства Полтавської ОДА Едуард Рева, за час дії програми, мешканці Полтавщини взяли кредитів на суму понад 86 млн грн. Торік — 46,1 млн грн, які вклали в економіку через придбання енергоефективних матеріалів.

— Держава відшкодувала 26,2 мільйона гривень тіла кредиту, область — 800 тисяч. Ще 140 тисяч — з місцевих бюджетів Полтави, Кременчука, Чутового та Пирятина, — говорить Едуард Рева.

Найбільше кредитів взяли у Полтаві, Кременчуці, Лубенському і Решетилівському районах. Найменше — у Чорнухинському, Оржицькому та Козельщинському.

Окрім того, у 2016 році «теплим кредитом» скористалися 26 ОСББ та ЖБК. Кредит переважно брали на заходи, окупність яких становить від 2 до 3 років — встановлення вікон, балконних дверей у місцях загального користування, придбання матеріалів та обладнання для термоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, придбання матеріалів для модернізації систем освітлення, закупівля теплових лічильників, обладнання індивідуальних теплових пунктів.

Як приклад, Едуард Рева навів ОСББ «Принцип» у Кременчуці, котре спочатку взяло кредит на утеплення частину будинку. Побачили ефект та економію енергоносіїв — і на сьогодні проводять загальні збори, щоб утеплити увесь будинок, збудований ще у 1952 році.

До речі, окрім відшкодування з держбюджету, відсоткову ставку кредиту на Полтавщині гасять і за рахунок обласного бюджету. Відповідне рішення прийняла обласна рада у жовтні 2015 року — затверджено програму підтримки ОСББ та ЖБК у Полтавській області. Пізніше затвердили зміни, розширили коло учасників (і перелік матеріалів та обладнання також), які могли взяти в кредит. Загалом обласний бюджет взяв на себе відшкодування 10% кредитної ставки.

Планувалася також співпраця із місцевими бюджетами, тобто на рівні районів мали затвердити аналогічні програми і виділяти кошти у якості відшкодування на рівні районних та місцевих бюджетів.

— Це дало б жителям області можливість отримати майже безвідсотковий кредит. Проте у більшості районів, на жаль, сподівалися, що такі програми спочатку приймуть міські, сільські та селищні ради. І як результат — таких програм одиниці: вони діють у Чутівському і Пирятинському районах. І в деяких сільських радах та містах, — пояснює Едуард Рева.

Зокрема, такі програми прийняли у Полтаві, Кременчуці, Горішніх Плавнях, Миргороді, Гадячі, Новоселівській та Гожулівській сільських радах Полтавського району. Проект Програми Новоселівської сільської ради навіть надали, як зразок, для розробки власних програм РДА та міськвиконкомам.

Едуард Рева зауважив, що для фінансування таких програм не потрібні великих коштів. Так, на сьогодні найбільше відшкодування передбачено у Полтаві — 148 тис грн на рік. У районах ціна питання — 30 тис грн з районного бюджету.

Перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький дав доручення очільникам РДА подати на розгляд райрад програми, запропонував їх прийняти на рівні міських рад, ОТГ, сільських і селищних рад, передбачивши на вибір погашення як тіла кредиту, так і відсоткової ставки.

Прес-служба Полтавської ОДА

Перейти до вмісту