Ви тут:
Головне Економіка Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині реалізуються 17 проектів міжнародної технічної допомоги, – Іщенко (ФОТО)

На Полтавщині реалізуються 17 проектів міжнародної технічної допомоги, – Іщенко (ФОТО)

dsc_0399

Полтавська ОДА проводить активну роботу щодо залучення ресурсів міжнародної технічної допомоги для розвитку області. На сьогодні в регіоні реалізуються 17 проектів міжнародної технічної допомоги. Крім цього, в 2016 році були успішно завершені ще 6 проектів. Про це, під час сьогоднішньої апаратної наради, повідомила директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Інна Іщенко.

Вона наголосила, що наразі міжнародна технічна допомога є одним із найдієвіших інструментів щодо підвищення конкурентоспроможності регіону.

«За 2016 рік збільшено кількість проектів МТД до 17. У 2015 їх було 14, у 2014 — 9. Основні напрямки проектів — це житлова політика, соціальна інфраструктура, освіта та наука, охорона здоров’я, енергоефективність, розвиток сільських територій, підтримка та допомога ВПО, економічний розвиток, поводження з твердими побутовими відходами. За 2016 Полтавська область залучила більше 20 млн грн грантової допомоги, не враховуючи консультативну та методичну допомогу, яку надають експерти цих проектів», – зазначила Іщенко.

dsc_0401

За її словами, головними донорами, які надають допомогу Полтавщині є Уряди країн США, Німеччини, Канади, Швейцарії, Японії.

Спільний проект ЄС та Програми розвитку ООН „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” співпрацює з громадами для підтримки сталого розвитку місцевих територій, розвиває та реалізовує багатостороннє партнерство. Реалізується 31 мікропроект сільських громад у 8 районах області (Зіньківський, Кременчуцький, Козельщинський, Лохвицький, Оржицький, Пирятинський, Чутівський, Шишацький) та 27 мікропроектів у містах: Миргород та Горішні Плавні. Роботи завершено на 44 об’єктах. У 2016 році залучено більше 7,7 млн грн грантових коштів. Проект „Енергоефективність у громадах”, що впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), спрямований на розвиток місцевого самоврядування та підтримку заходів із енергоефективності різними засобами, в тому числі, сприянням у доступі до фондів та кредитних ліній, реалізації енергоефективних проектів. Для участі у Проекті створений консорціум міст: Миргород, Лубни, Полтава, Горішні Плавні, лідером якого виступає Полтавська ОДА”, – розповіла Інна Іщенко.

У 2016 році Полтавська область також розпочала співпрацю із проектом „Підтримка реформ децентралізації в Україні”, що реалізує Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ). Метою якого є забезпечення ефективного виконання органами місцевого самоврядування функцій та завдань у рамках процесу децентралізації. Проведений конкурс на фінансову підтримку мікропроектів об’єднаних територіальних громад області, 5 із яких (Шишацька, Пирятинська, Омельницька, Глобинська, Сергіївська) отримають грантову допомогу в розмірі 140 тис. грн кожна.

У рамках Проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ „Реформа управління на сході України” через механізм міжмуніципального співробітництва реалізовані 5 проектів територіальних громад. Розпочата робота над пілотним проектом із побудови і влаштування системи оперативного управління ланкою єдиної державної системи цивільного захисту (на базі Білоцерківської та Шишацької об’єднаних територіальних громад). Надається підтримка Омельницькій та Пирятинській ОТГ у створенні ЦНАП. За співфінансування з місцевих бюджетів впроваджуються проекти: „Спільний рейс громад” (Лохвицької міської, Харківецької, Безсалівської сільських рад) та проекту із забезпечення високошвидкісним Інтернетом сільських громад Решетилівського району. Розроблена Стратегія поводження з твердими побутовими відходами у Полтавському субрегіоні та у рамках неї бізнес-план пілотного проекту в Новосанжарському районі, який передбачає впровадження роздільного способу збирання твердих побутових відходів. Реалізація пілотного проекту здійснюється за фінансової грантової підтримки швейцарсько-українського Проекту „Підтримка децентралізації в Україні” (DESPRO)”, – зазначила Інна Іщенко.

dsc_0394

Вона наголосила, що у рамках реалізації Проекту DESPRO в області запроваджуються сталі моделі децентралізованого надання послуг. Реалізовано 8 проектів із впровадження децентралізованої моделі водопостачання на рівні сільських громад у 7 районах області (Полтавський, Кобеляцький, Кременчуцький, Лохвицький, Чорнухинський, Решетилівський, Гребінківський). Загальна вартість проектів – понад 10,8 млн грн, з яких 3,7 млн грн – грантові кошти. У м. Миргород впроваджується проект „Розвиток системи водопостачання в малих містах через покращення діяльності комунальних підприємств” вартістю 5 млн грн, у тому числі 3,7 млн грн – грантові кошти, з яких використано у 2016 році 1,8 млн грн. Проект також надає підтримку Омельницькій ОТГ в реалізації пілотного проекту з поліпшення питного водопостачання.

Усі проекти міжнародної технічної допомоги успішно реалізуються на території області. Пріоритетними сферами для подальшого залучення ресурсів МТД в область є: підтримка процесів децентралізації; енергоефективність; освіта; охорона здоров’я; урядування, розвиток громадянського суспільства, надання соціальних та публічних послуг; житлово-комунальна політика; поводження з відходами; місцевий розвиток; сприяння залученню інвестицій та розвитку експорту; розширення ринку збуту продукції промислових підприємств”, – розповіла Іщенко.

У свою чергу, перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький дав відповідні дорученя головам РДА та закликав їх активніше долучатися до реалізації проектів у районах.

dsc_0347

dsc_0305

dsc_0354

dsc_0390

Перейти до вмісту