Ви тут:
Суспільство Україна 

Єльченко в ООН розповів, як Росія заважала зупинити ескалацію в Авдіївці

Єльченко в ООН розповів, як Росія заважала зупинити ескалацію в Авдіївці

16427361_495408923961360_8292499957539949292_n

Починаючи з минулого тижня, коли з боку окупованих Росією територій на Донбасі ситуація в районі Авдіївки почала загострюватись, українська сторона намагалася здійснити ряд кроків з мирного врегулювання ситуації, які однак були знехтувані Москвою.

Про це розповів після закритих консультацій в РБ ООН постійний представник України при Організації Володимир Єльченко, передає Укрінформ.

“По-перше, ми відправили 45 запитів російському представництву в Спільному центрі з контролю та координації (питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін – ред.) з тією метою, щоб російські представники цього органу створили певний вплив на бойовиків на місцях, принаймні, щоб зупинити обстріли по цивільних об’єктах”, – поінформував представник України.

Він уточнив, що хоча це утворення не входить до ОБСЄ, втім є частиною системи, яка здійснює контроль за ситуацією на Донбасі. “Ми не отримали жодної відповіді”, – констатував дипломат.
По-друге, продовжив він, українська сторона намагалася скликати Тристоронню контактну групу для того, щоб врегулювати ситуацію. “ОБСЄ і ми висловили свою готовність, але Росія наполягала, що в цій зустрічі немає необхідності”, – заявив представник України.
По-третє, перед тим, як в РБ ООН пройшли консультації з питання Авдіївки, Постійна рада ОБСЄ також у вівторок провела позачергову зустріч. “Очевидно, там не було досягнуто рішення, оскільки потрібен консенсус в ОБСЄ, і Росія виступає проти будь-яких рішень”, – зазначив Єльченко.
 
Він також зазначив, що під час закритих консультацій в РБ ООН українська сторона поінформувала про застосування з російського боку важкої артилерії, забороненої Мінськими домовленостями. Крім того, за його словами, йшлося про погіршення гуманітарної ситуації в районі Авдіївки та надзвичайно холодні умови, у яких опинилися жителі міста та околиць.
 

Єльченко також поінформував, що Україна ініціює відкрите засідання Ради Безпеки з цього питання в четвер.

Перейти до вмісту