Ви тут:
Головне Суспільство Україна 

Через підвищення мінімальної зарплатні зросте рівень безробіття, – прогноз Нацбанку

Через підвищення мінімальної зарплатні зросте рівень безробіття, – прогноз Нацбанку

top-photoПідвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень призведе до збільшення рівня безробіття. За прогнозами Нацбанку, офіційно будуть звільнені близько 630 тисяч українців.

Про це повідомляють в інфляційному звіті Національного банку України.

За оцінками НБУ, рівень безробіття може додатково збільшитися саме через зростання мінімальної зарплати.

Загальна чисельність працівників формального сектору економіки в 2017 році скоротиться на 9% порівняно з 2016 роком. Внесок скорочення за рахунок підвищення МЗП становитиме 5.4 в.п. (або близько 630 тис. осіб). Зниження офіційної зайнятості буде непропорційним – більшою мірою відбудеться за рахунок МСП та ФОП, що насамперед пояснюється майже двократним збільшенням податкового тиску на підприємства на єдиному податку”, – йдеться у звіті.

Збільшення середнього рівня оплати праці в економіці може стимулювати повернення на ринок праці людей, які почнуть пошуки роботи, і, як наслідок, рівень безробіття може додатково збільшитися.

За результатами опитування, найбільше на скорочення кількості працівників очікують саме підприємства АПК, у добувній промисловості, будівництві, роздрібній торгівлі та на малих підприємствах.

Перейти до вмісту