Ви тут:
Головне децентралізація Комуналка Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Відповіді на питання сплати за житлово-комунальні послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії

Відповіді на питання сплати за житлово-комунальні послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії

subsidii111111

1. Як сплачувати за житлово-комунальні послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії?

Громадяни, яким призначено субсидію, зобов’язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги за мінусом розміру призначеної субсидії. При цьому, у разі економного споживання послуг, сума зекономленої субсидії за попередній місяць зараховується як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

2. Якщо сім’я отримувала субсидію до листопада, а у платіжці за грудень у розділі субсидії стоїть нуль, як в такому разі сплачувати?

Субсидія призначається на 12 місяців, але не довше, ніж до закінчення опалювального періоду.

Таким чином, якщо субсидія призначалася, наприклад, з грудня 2015 по листопад 2016 управління соціального захисту населення у грудні 2016 року проводить розрахунок субсидії на наступний період без додаткового звернення громадян. Однак, для того, щоб провести розрахунок та призначити субсидію, необхідно зібрати інформацію від:

– усіх підприємств – надавачів житлово-комунальних послуг про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами;

– Державної фіскальної служби – щодо отриманих доходів;

– Пенсійного фонду України – щодо суми пенсійних виплат.

Збір необхідної інформації є об’ємним та кропітким процесом. Важливо щоб дані, які були зазначені в заяві та декларації та дані, які надходять на запити управлінь соціального захисту населення співпадали, лише після цього органи соціального захисту населення зможуть опрацювати документи та прийняти рішення про призначення субсидії. Рішення про призначення субсидії приймається протягом 10 днів після надходження необхідної інформації та її співпадання з даними, поданими в заяві та декларації.

Тому, у разі необхідності уточнення даних, направляються повторні запити на отримання інформації. У такому разі інформацію про нараховану субсидію за грудень організації – надавачі послуг побачать наприкінці січня.

Однак, звертаємо увагу, що нарахування субсидії такій сім’ї буде проведено з грудня 2016 і відповідно кошти субсидії будуть перераховані організації саме з вказаного періоду.

Тому, необхідно звернутися до управління соціального захисту населення та отримати повідомлення про розмір призначеної субсидії і проводити сплату за житлово-комунальні послуги уже з урахуванням її розміру (навіть якщо у платіжці розмір субсидії не відображено).

Про суми нарахованих субсидій управління соціального захисту населення щомісячно в кінці місяця інформують організації – надавачі послуг по кожному одержувачу субсидії.

Перейти до вмісту