Ви тут:
Екологія Полтавщина Суспільство 

Полтавщина долучилася до обговорення Національної стратегії поводження з відходами

Полтавщина долучилася до обговорення Національної стратегії поводження з відходами

faf3b5814304e455d31135921710f75843e7f9f9Департамент екології та природних ресурсів Полтавської ОДА долучився до обговорення Національної стратегії поводження з відходами. Про це повідомили у Полтавській облдержадміністрації.

У Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулося обговорення проекту Національної стратегії поводження з відходами. У заході взяли участь представники Міністерства, обласних державних адміністрацій та міжнародні експерти.

Від Полтавської облдержадміністрації участь у обговоренні взяв заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Олександр Ткаченко.

Розуміючи нагальність реформування сфери поводження з відходами та зважаючи на наявність різних підходів до розв’язання проблем у цій сфері, Міністерство екології та природних ресурсів України ініціювало розроблення Національної стратегії поводження з відходами – документа, який покликаний визначити основні напрямки, керівні принципи та критерії прийняття рішень, спрямованих на врегулювання проблемних питань у сфері поводження з відходами.

Зазначена стратегія розробляється в рамках підписаного Меморандуму щодо намірів співпраці у побудові в Україні ефективної сучасної системи поводження з відходами, який Мінприроди підписало разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, «Програмою зеленої економіки, GIZ» та «Проектом з управління ТПВ, ЄБРР».

Результатом цієї роботи має стати пакет актів законодавства, який дозволить забезпечити вирішення застарілих проблем у сфері поводження з відходами та створити реальні передумови для перетворення сфери поводження з відходами в інвестиційно привабливу галузь.

Наразі на офіційному сайті Мінприроди оприлюднено першу технічну редакцію проекту Національної стратегії поводження з відходами, підготовлену міжнародними експертами. Серед основних задач стратегії виділено:

– поширення служби збору муніципальних відходів;

– повторне використання та переробка побутових та схожих відходів у папір, картон, пластик, скло та метал;

– повторне використання та переробка відходів будівництва та знесення.

Особливі задачі для певних видів відходів, включаючи пакувальні відходи, утилізацію відходів виробництва електричного та електронного обладнання, елементів живлення та акумуляторів, транспортних засобів з виробленим ресурсом, використання відпрацьованих нафтопродуктів, будуть визначені у відповідному Розділі поданої стратегії.

Процес обговорення проекту цього документа здійснюється відкрито, із залученням широкого кола громадських організацій екологічного спрямування, експертного середовища, проведенням таких публічних заходів як круглі столи, засідання робочих груп, відео конференції тощо.

Перейти до вмісту