Ви тут:
Головне Надзвичайні ситуації Полтавщина Сільське господарство Суспільство ТОП-новина 

Компенсацію за знищених через АЧС свиней на Полтавщині виплачуватимуть вчасно

Компенсацію за знищених через АЧС свиней на Полтавщині виплачуватимуть вчасно

torik-vypadky-achs-buly-zafiksovani-u-16-oblastyah-ukrajiny

У 2016 році у Полтавській області на ліквідацію наслідків захворювання на африканську чуму свиней витратили майже 2 млн грн і ще 300 тис грн — на компенсацію власникам знищеного поголів’я.

Проте проблема із хворобою, що не знає кордонів, не передбачає профілактики і не має лікування, стоїть гостро і нинішнього року. Про це йшлося під час засідання розширеної колегії Полтавської облдержадміністрації.

Як нагадав начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області Геннадій Пікуль, торік 94 випадки африканської чуми свиней були зафіксовані у 16 областях країни. На початку нинішнього року маємо випадки захворювання вже у 9 областях — Луганській, Миколаївській, Кіровоградській, Одеській, Харківській, Тернопільській, Херсонській, Донецькій та Полтавській.

hennadij-pikul

— У 7 неблагополучних пунктах області після проведення оздоровчих заходів карантин вже знято, — повідомив Геннадій Пікуль. — На 24 січня карантин діє у МРТ «Тахтаївське», МО «Факел» Гадяцького району, урочищі Могилевщина Гребінківського району. Встановлений карантин у селі Попове Великобагачанського району та буде оголошено у селищі Шишаки, де у понеділок отримали лабораторне підтвердження випадку захворювання на АЧС у приватному секторі.

Посадовець зауважив, що хвороба стрімко поширюється зокрема й через типову для України систему господарювання. У приватному секторі свиней тримають не в закритому режимі. При чому якщо раніше утримували до 10 тварин, то зараз лік свиней іде на десятки, інколи кількість поголів’я в одного господаря доходить до 200 тварин. Проте технології безвигульного утримання не дотримуються.

Геннадій Пікуль назвав таку господарську діяльність безвідповідальною та халатною, зауважив, що йдеться про продовольчу безпеку держави і конкретних громадян, мешканців того чи іншого району. Тим паче, що в області було зафіксовано випадки захворювання на АЧС тварин у дикій природі.

Зважаючи на те, що контролювати диких свиней, які мігрують з однієї території на іншу і розносять небезпечну хворобу, дуже важко, це може призвести до постійного зараження чумою.

valerij-holovko

— Це питання надзвичайно серйозне і компромісу не може бути. Хвороба не лікується і швидко розповсюджується, — зауважив голова Полтавської ОДА Валерій Головко. — Мисливці мають пам’ятати 1993 рік, коли у лісах знаходили цілі колонії мертвих свиней. Ми повинні говорити людям зрозумілі речі: якщо хвороба виникла, тварина має бути ліквідована. З боку держави на це виділяється грошова компенсація. Передайте сільським головам, які йдуть на компроміс із земляками і приховують випадкизахворювання свиней, що цього робити у жодному випадку не слід. Якщо хочемо локалізувати хворобу, діяти потрібно жорстко і злагоджено, бо все інше не працює.

Як приклад такої злагодженої роботи всіх органів влади навели останній випадок у Великій Багачці. Дякували головам РДА та райради, керівникові місцевого господарства за оперативність у ліквідації та недопущення поширення хвороби. Окремо — Національній поліції за те, що екіпажі правоохоронців чергували ще до встановлення карантину, не дали розвести поголів’я в інші населені пункти.

Загалом у селі Попове було вилучено 60 голів загальною вагою 6 240 кілограм. Районна рада вже пообіцяла компенсувати втрати власникам.

Валерій Головко наголосив, що відшкодування вартості знищених тварин у карантинній зоні має бути вчасним.

— Якщо ми ставимо жорсткі умови для населення, то посадові особи також мають жорстко виконувати свої зобов’язання, у тому числі і щодо виплати відшкодування. Тоді все працюватиме, не буде приховування випадків захворювання тварин, — резюмував голова ОДА.

na-perednomu-plani-hennadij-pikul

Перейти до вмісту