Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Дар’я Бриндак розповіла про речові права та їх обтяження, які не підлягають державній реєстрації

Дар’я Бриндак розповіла про речові права та їх обтяження, які не підлягають державній реєстрації

В. о. начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак розповіла про речові права та їх обтяження, які не підлягають державній реєстрації.

Щодня фізичні та юридичні особи звертаються до державних реєстраторів з питанням реєстрації прав на об’єкти нерухомості. Іноді відсутні правові підстави для проведення реєстраційних дій щодо певних об’єктів нерухомості. Такі випадки мають місце тому, що Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» чітко визначено перелік об’єктів нерухомого майна, щодо яких проводиться державна реєстрація прав та щодо яких речові права та їх обтяження не підлягають державній реєстрації.

У Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на такі об’єкти, як:

 земельні ділянки;

 об’єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме:

 підприємства як єдині майнові комплекси;

 житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини;

  квартири;

 житлові та нежитлові приміщення.

В свою чергу Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачив і перелік об’єктів, що не підлягають державній реєстрації в Державному реєстрі прав. До них належать:

 корисні копалини;

 рослини;

 малі архітектурні форми;

  тимчасові, некапітальні споруди, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких можливе без їх знецінення та зміни призначення;

  споруди, що є приналежністю головної речі, або складовою частиною речі, зокрема магістральні та промислові трубопроводи (у тому числі газорозподільні мережі);

  автомобільні дороги;

 електричні мережі;

  магістральні теплові мережі;

  мережі зв’язку;

  залізничні колії.

Тож перед тим, як звертатися до суб’єкта державної реєстрації прав, слід з’ясувати: чи підлягають реєстрації в Державному реєстрі прав речові права на певний об’єкт нерухомого майна.

Перейти до вмісту