Ви тут:
Головне Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

За тиждень на Полтавщині захворіло 16 тис людей, однак медики стверджують – темп зростання значно знизився

За тиждень на Полтавщині захворіло 16 тис людей, однак медики стверджують – темп зростання значно знизився

grip1

У Полтавській області станом на 19 грудня (за 50-й тиждень) продовжується епідемічний підйом захворюваності на гострі респіраторні інфекції та грип (інтенсивність епідемічного процесу – висока). Продовжує визначатись циркуляція вірусу грипу А(Н3N2). Епідемічним підйомом охоплена переважна більшість адміністративних територій. Показник захворюваності продовжує зростати, однак темп зростання значно знизився, знизилась захворюваність серед школярів.

За тиждень захворіло понад 16 тисяч осіб (показник захворюваності на 55% вище епідпорогового). Захворюваність серед дітей знизилась на 2%. Дітей захворіло понад 9 тисяч осіб (61% захворілих), Серед дітей шкільного віку спостерігається зниження захворюваності на 8%, в інших вікових групах (діти раннього віку та дорослі) спостерігається ріст, більш інтенсивний – серед дорослих старше 30 років.

Перевищення епідемічних порогів має місце в усіх містах та в 18 районах області з 25. Зниження показників захворюваності відбулося в м. Кременчуці, Гадяцькому, Кобеляцькому, Козельщинському, Кременчуцькому, Лохвицькому, Семенівському, Чутівському та Шишацькому районах.

У зв’язку з високим рівнем захворюваності припинено заняття в 166 школах області.

За останній тиждень в області більш активно продовжується імунізація проти грипу. Про це повідомляють у прес-центрі Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА.

Використовуючи дані методи, можна значно знизити ризик

захворювання на грип та ГРВІ:

  • Уникайте близького контакту з людьми, в яких є нежить, кашель, ознаки підвищеної температури тіла.
  • Уникайте великих скупчень людей, особливо в закритих приміщеннях.
  • Використовуйте маску, одягаючи її на хворого. Необхідно щоб вона закривала рот і ніс. Всупереч поширеній думці, маска, одягнута на здорову людину, не виконує роль фільтра, що затримує віруси (для цього вона недостатньо герметична), а запобігає випадковому контакту рук людини з ротом і носом, знижуючи ризик контактного шляху передачі інфекції.
  • Уникайте висихання слизових оболонок носа, для цього користуйтеся сольовими розчинами. Можна приготувати розчин самостійно (1 ч. л. звичайної солі на 1 л кип’яченої води) або придбати в аптеці.
  • Перед виходом з дому змазуйте слизову носа мазями з віфероном або оксоліном. Підійдуть також звичайні бальзами проти застуди або звичайний вазелін, рослинна олія.
  • Щоб знизити ризик вдихання заражених часточок пилу, слід провітрювати приміщення (але уникати протягів) і проводити вологе прибирання 3-4 рази на добу.
  • Уникайте рукостискань, торкання руками очей, носової та ротової порожнини.
  • Як можна частіше мийте руки з милом, це на 40% знижує ймовірність захворіти.
Перейти до вмісту