Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Як присвоїти поштову адресу об’єкту нерухомості в м. Полтава

Як присвоїти поштову адресу об’єкту нерухомості в м. Полтава

e55242fcda657e5027ff028c34b242a7Майже кожен в житті стикається з ситуацією, коли виникає необхідність присвоїти або змінити поштову адресу нерухомому майну.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає роз’яснення щодо порядку та умов присвоєння адреси об’єкту нерухомості.

Оскільки процедура призначення адреси на сьогодні не врегульована на законодавчому рівні. У кожному регіоні органи місцевого самоврядування розробляють і затверджують порядок надання та зміни адрес об’єктам нерухомості.

Безпосередньо в ст. 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон) закріплено, що виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, крім повноважень, передбачених цим Законом, здійснюють й інші надані їм законом повноваження.

Відповідно до ч. 6 ст. 59 Закону виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради в межах своїх повноважень приймає рішення. Рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконавчого комітету і підписуються сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради.

Згідно з пунктами 1.3, 1.4 «Порядку надання та зміни адрес об’єктам нерухомості в м. Полтава», затвердженого рішеннямп’ятдесятої сесії Полтавської міської ради п’ятого скликання від 25.02.2010 р. (далі – Порядок), надання та зміна адрес об’єктам нерухомості здійснюється шляхом прийняття відповідних рішень виконавчим комітетом Полтавської міської ради, виконавчими комітетами районних у м. Полтава рад (стосовно садиб, окремо розташованих споруд, що складають самостійний об’єкт права власності – гаражів та сараїв, а також земельних ділянок, що надані під садибну забудову).

Підготовка проектів рішень виконавчого комітету Полтавської міської ради про надання та зміну адрес об’єктам нерухомого майна здійснюється Управлінням з питань містобудування та архітектури. Підготовка проектів рішень районних у м. Полтава рад здійснюється з урахуванням висновків Управління з питань містобудування та архітектури.

Присвоєння адреси об’єктам нерухомості здійснюється шляхом прийняття відповідного рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради (рішення виконавчого комітету районної у м. Полтава ради) про присвоєння адреси об’єкту нерухомості, що приймається на підставі висновку Управління з питань містобудування та архітектури.

Для присвоєння адреси об’єкту нерухомості власнику майна слід подати заяву до виконавчого комітету Полтавської міської ради (виконавчого комітету районної у м. Полтава ради).

До заяви обов’язково необхідно додати такі документи:

для фізичних осіб (громадян):

– нотаріально завірену копію правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності заявника на об’єкт нерухомості (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, договір дарування або ін.);

– копія документу, що підтверджує прийняття в експлуатацію об’єкту нерухомості (щодо новозбудованих об’єктів);

– копія технічного паспорту;

– копія правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності чи користування земельною ділянкою. У разі перебування земельної ділянки у спільній власності або у спільному користуванні, необхідно також надати ситуаційний план розмежування земельної ділянки, виготовлений на основі кадастрового плану, із використанням топографічних зйомок та визначенням меж запроектованих земельних ділянок та погоджений у встановленому порядку.

– копія паспорту та ідентифікаційного коду.

Слід зауважити, що заява подана без зазначених вище документів підлягає поверненню заявнику для усунення недоліків – надання необхідних документів. Вже на підставі наданих документів та після проведення спеціальних дій, необхідних для присвоєння адреси, Управлінням з питань містобудування та архітектури готується висновок щодо можливості присвоєння адреси об’єкту нерухомості.

Висновок щодо можливості присвоєння адреси об’єкту нерухомості (надалі – Висновок) складається з двох частин – мотивувальної та резолютивної. В мотивувальної частині міститься, безпосередньо, висновок щодо можливості присвоєння адреси даному об’єкту нерухомості. В резолютивній міститься пропозиція присвоєння певної адреси.

Термін підготовки Висновку складає 15 календарних днів. При цьому термін розгляду звернення може бути збільшено, але не більше ніж на 15 календарних днів, отже загальний термін розгляду звернення не може перевищувати 30 календарних днів.

На підставі позитивного Висновку Управління з питань містобудування та архітектури готує проект рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради.

Виконавчий комітет районної у м. Полтава ради (за місцем розташування об’єкту), з урахуванням позитивного Висновку, приймає відповідне рішення про надання чи зміну адреси.

При цьому земельним ділянкам, які у встановленому законом порядку надаються у власність, оренду та постійне користування, з метою розміщення об’єктів містобудування, присвоюється тимчасова (будівельна) адреса.

Після завершення будівництва об’єкта містобудування та прийняття його в експлуатацію тимчасова (будівельна) адреса земельної ділянки, на якій розміщено об’єкт містобудування, вважається анульованою. Тому власнику об’єкта завершеного будівництва необхідно звернутися до виконавчого комітету Полтавської міської ради (районної в м. Полтава ради) з заявою про присвоєння адреси відповідно до Порядку.

Другий полтавський місцевий центр з надання БВПД

Перейти до вмісту