Ви тут:
Полтавщина Спорт Суспільство 

“Ворсклянам” знизять зарплату

000000Гендиректор полтавської “Ворскли” Олег Лисак в інтерв’ю Sport Arena розповів, як в полтавському клубі взялися за оптимізацію і наскільки це відіб’ється на комплектації команди.

Цієї осені керівництво зелено-білих взялося за оптимізацію і подумує про неабияку перебудову в команді.

В інтерв’ю з генеральним директором Ворскли Олегом Лисаком вдалося розставити крапки над «і» у багатьох актуальних питаннях і поговорити про економію коштів в клубі, зниження зарплат до середніх по Україні, залучення в основу молоді, ремонті стадіону та введення онлайн-квитків і про те , якою ціною полтавці провели матч з Динамо.

– Весь минулий тиждень я провів в Києві, а раніше довелося виїжджати за межі країни. Я працюю в Ворсклі з вересня, а для грунтовної розмови потрібно не на 100, а на 200% розуміти ситуацію і нею «рулити». Але зараз вже вник в усі. Хоча, як каже наш спортивний директор Геннадій Данилович Слюсарев, це футбол, і вникнути в нього на 100 відсотків неможливо. Я готовий зустрічатися і говорити, але поки не так багато зроблено, щоб цим хвалитися.

– Відомо, що до Києва ви їздили з питань атестації футбольних клубів на наступний сезон. Як у Ворскли успіхи в цьому напрямку?

– Імена переможців буде лише 31 березня 2017 року, остаточно ж атестат видається до кінця травня. Тобто всі документи для атестації ми повинні подати до 31 березня, а після того ФФУ приймає рішення. Крім того, зараз введена нова система подачі всіх документів в електронному вигляді.

 – «Всіх» – це які саме?

– Повністю вся документація – все, що стосується клубу, технічних моментів і т.п. Наприклад, по бухгалтерії мені видали три товстелезні папки з критеріями, які були озвучені раніше. УЄФА дуже жорстко підходить до всіх нюансів фінансової документації дитячо-юнацького футболу, тому що вони роблять програму часткового повернення інвестицій в цій сфері. Все це дуже серйозно, і чим далі – тим серйозніше вони будуть входити в фінансову ситуацію клубу.

 – Можна сказати, як мінімум до 31 березня, до кінця атестації, майбутнє у клубу є?

– Майбутнє “Ворскли” чітко озвучив почесний президент: «Клуб буде». Так, нам доведеться пройти певне перезавантаження … Але, з іншого боку, у багатьох наших іграх чемпіонату я особисто бачив менше пристрасті на полі, в порівнянні з поєдинками проти Динамо і Волині. А пристрасть і самовіддача повинні бути постійно. Зрозуміло, що ми потрапили в «яму», зрозуміло, що впливає «перезавантаження», але це не привід зменшувати старання.

За спортивну частину відповідає Василь Вікторович Сачко, і після Волині ми побачили, що, незважаючи на труднощі, і тут теж відбувається перебудова. Тому що втратили мотивацію потрібно або знаходити її знову, або сідати і говорити по душах. Зараз у нас свого роду перехідний період. Я думаю, що він закінчиться до літа наступного року. Всі, кому це не подобається, вже встигли про це заявити.

 – Нещодавно з’явилася інформація про «стелі зарплат» для футболістів Ворскли. Це відповідає дійсності?

 – У нас буде історія, більше схожа на історію Дніпра або Динамо – ми підходимо до питання диференційовано. Є футболісти, яких зміни торкнуться мінімально. Я, зокрема, більше хочу робити упор в команді на полтавчан …

Тобто ви вирішили полтавчан в зарплаті не урізати?

– Я поставив всім гравцям одне питання: «Хто готовий залишитися в команді при всій цій ситуації, битися і працювати на морально-вольових?» Звичайно, мені не хотілося б, щоб у нас були матчі типу Олександрія – Чорноморець: 16 жовтих, 2 червоних , бійка, з’ясування стосунків і тому подібне. Але я хочу бачити душу і пристрасть на поле! Коли футболіст виходить на стадіон, він повинен викладатися на 300 відсотків.

Так, проблеми у нас є, але і ми ж не кличемо футболістів працювати в шахту з відбійними молотками. Футбол повинен приносити задоволення. Тому проблеми з нашого боку ми будемо вирішувати, хоч і поступово, а не відразу. Але і самовіддачу натомість я хочу бачити у всіх.

Зараз ми говоримо: «Ми запропонували вам умовно середню суму по Україні. Така у нас зараз ситуація ». Тепер кожен визначається і вирішує для себе – чи є у нього інші пропозиції з України, з Росії або Казахстану, наприклад (там адже у клубів бюджетне фінансування, у них ніхто нічого не опускає і у них все добре). Ми все об’єктивно повинні опуститися на землю. У того ж Бесєдіна в Динамо зараз зарплата менше, ніж у 95 відсотків нашої команди. Ми просто говоримо про об’єктивні цифрах. Далі будемо дивитися. З кожним буде індивідуальний розмова.

 – Чи знаєте ви вже, хто точно покине Ворсклу?

– Ні. Вірніше, ми знаємо, хто так налаштований, але озвучити прізвища я зможу тільки після підписання всіх документів. Це все дуже важко вирішується, тому що потрібно знайти золоту середину між інтересами клубу, позицією гравця і агента. І ми будемо її шукати.

 – А як щодо тих гравців, у кого закінчуються контракти вже в кінці цього місяця?

– Я на це питання зараз вам не відповім. Ми до кожного футболіста будемо підходити індивідуально. Ми обговорили з Василем Сачко питання тактики, позицій і проговорили, як будемо себе вести.

 – Як вирішується питання по орендованим? У Ворскли їх троє – Хльобас, Пилявский і Загорулько …

– Тут все, як завжди – з гравцями поговорили і озвучили позицію клубу. Ми рухаємося до більш приземлених реалій.

Перше питання – готовий або не готовий грати у нас? Потім обговорюємо мінус в зарплаті. От і все. У нас адже багато хто прагне грати в Європі, але там зарплати – 5-7 тисяч євро. А ми ж воююча країна! І рівень чемпіонату ви самі бачите. Дай Бог, щоб всі 12 існуючі в Прем’єр-лізі клуби збереглися.

 – Яка доля  легіонерів – Бартулович, Турсунов, Кобахідзе? Чи є у них пропозиції?

 – Усім гравцям – і легіонерам, і українцям – ми запропонували свої умови. У кого були якісь питання, я кожному відповів. Я розумію кожного футболіста, але є ще позиція клубу. Ми її озвучили і дали час переварити. І з 25 числа почнемо «тиснути», щоб розуміти думку кожного гравця. Це буде важко, і я розумію, що ми ризикуємо, адже в першому колі залишилося всього чотири гри. Але іншого виходу немає.

На сьогоднішній момент є у Ворскли пропозиції від інших клубів про покупку гравців?

– Поки я не готовий говорити на цю тему. Ми працюємо з кожним окремо. По прізвищах в складі ми взагалі могли б і на першу трійку в чемпіонаті претендувати, але особисто мені сподобалися далеко не всі ігри. Тому що в тих же поєдинках з Карпатами, Дніпром будинку і в Кубку України на виїзді пристрасті на полі не було. Ну не буде ходити уболівальник на шоу, в якому шоу немає! Ось і вся історія.

А коли Одарюк на 60-й хвилині просить заміну, тому що виклався мало не до втрати свідомості – ось це я називаю пристрастю. Але ж ви самі бачили, що під час дощу тоді деякі футболісти як у білій формі вийшли, так у такий же білій з поля і пішли … На прізвища я переходити не буду, сподіваюсь, це вже в минулому. Досить три матчі на трибуні просидіти, наслухатися всього, що люди розповідають – і тоді робити, доносячи це футболістам. Ми ж не для телевізора граємо, а для людей.

До речі, про тренерів. Як зміниться їхня зарплата? Колись Микола Павлов пару раз говорив, що найвища зарплата в команді повинна бути у головного тренера …

– Ситуацію з тренерам ми обговорили – все з розумінням поставилися станом на сьогодні.

 – Тобто зниження торкнулося і їх теж?

 – Це взагалі всіх стосується, і гендиректора в тому числі – будь-якої людини в клубі на керівній посаді. Ми повинні налаштуватися на якісь доходи. Якщо ж на доходи налаштуватися не можемо, тому що футбол в воюючій країні поки не сильно потрібен, то йдемо по шляху скорочення накладних. Аж до того, що ставимо другий склопакет в приміщеннях для економії тепла.

Перейти до вмісту